وبلاگ‌ها زیر تیغ سانسور

مقوله سانسور چندی است که جای خود را ایران باز کرده است. دیگر کسی از سانسور مطبوعات تعجب نمی‌کند. حرمتی که یک بار شکسته شد می‌تواند بارها و بارها و به انحای مختلف شکسته شود. مدتی است که تیغ سانسور گریبان اینترنت را هم گرفته و اکنون با بی‌رحمانه‌ترین توجیهات آن را برش می‌دهد. آنگاه که به رسانه‌های محدود ایرانی، یکی به نام اینترنت اضافه شد، مردم و عموماً جوانان به خاطر آشنایی بیشتر با این فناوری بدان سو روی آوردند. پدیده وبلاگ هم به خاطر خواص ویژه‌اش به سرعت جای خود را در این میان باز نمود و جایگاه والایی یافت. هرچه از خواص مثبت آن بگوییم کم گفته‌ایم چرا که حداقل خاصیتی که داشت، تولید مقادیر انبوهی مطلب به زبان فارسی بود. بالطبع متخصصینی را که در سراسر دنیا به این زبان تکلم می‌کردند با هم آشنا کرده و با دیدی عمومی‌تر باعث ارتباطی از نوع دیگر گردید. حال می‌بینیم که شرکت مخابرات تصمیم به فیلترگذاری برخی از سایت‌ها نموده است. پیش از این نیز در چند مرحله این کار صورت گرفت که در مواردی منجر به مسدود کردن IP سرور گردید که در نتیجه تمام سایت‌های مربوط به آن سرور هم مسدود شد. مرحله بعدی که پا را از این فراتر گذارد، سانسور سرویس‌دهنده ایرانی وبلاگ‌ها یعنی پرشین بلاگ بود که متأسفانه اعتراض زیادی را در بین کاربران در پی نداشت. امروز نیز شاهد این بودیم که تعدادی دیگری از سایت‌ها از جمله سرویس‌دهنده معروف بلاگر زیر این تیغ رفت و تمام وبلاگ‌های مربوط به آن دچار فیلترگذاری شد. وبلاگ‌ها و سایت‌های دیگری از قبیل صبحانه و وبلاگ سردبیر: خودم نیز مشمول این سانسور گردید. که با توجه به محتوای آنها به این نتیجه می‌رسیم که این بار تیغ سانسور تنها متوجه وبلاگ‌ها بوده و مسیر مشخصی را دنبال می‌کند. لازم به ذکر است که این دو مرحله اخیر تنها توسط برخی از ISPها مثل پارس‌آنلاین مشاهده شده است و شخصاً سرویس‌دهنده دیگری را مشاهده نکرده‌ام.


و اما تحلیل و نتیجه‌گیری:
به نظر می‌رسد که شرکت مخابرات ایران هربار تعدادی از سایت‌ها و ISPها را جهت این کار نامزد می‌کند و با این کار واکنش افکار عمومی را می‌سنجد. درصورتی که واکنش خاصی را برانگیخته نکرد، لیست سایت‌های مربوط را به تمامی ISPها ابلاغ می‌نماید و یا به طور کلی از مخابرات اقدام به مسدود‌ کردن آن می‌کند. اما بهانه‌های لازم نیز تأمل برانگیزند. اخیراً گزارش‌هایی توسط برخی از رسانه‌های غربی منتشر شد که حکایت از پربینندگی سایت‌های پورنو در ایران بعنوان پربیننده‌ترین صفحات اینترنتی فارسی داشت. این گونه گزارش‌ها و همزمانی آن با برخی وقایع سیاسی کشور این تأمل را برمی‌انگیزد که هدفمندی خاصی در پشت پرده در جریان است. دست‌هایی پنهان در تلاشند تا با بزرگ‌نمایی این گونه سایت‌ها، وجهه اینترنت و سایت‌های ایرانی را مخدوش نمایند. هرچند از نظر آماری این گونه وبلاگ‌ها و سایت‌ها پربیننده هستند، اما تکلیف وبلاگ‌ها و سایت‌هایی که به انتشار اطلاعات مفید می‌پردازند چه خواهد شد؟ سوختن همزمان خشک و تر پاسخی است که برداشت می‌شود و متأسفانه اعتراض تشکل‌آمیزی هم صورت نمی‌گیرد. تنها اعتراضی که در این مدت وجود داشته اعتراض کاربران و نویسندگان و صاحبان سایت‌هاست که متأسفانه به دلیل عدم پشتیبانی توسط ارگان‌های قدرتمندتر و بخش خصوصی فعال به جایی نیانجامیده. صاحبان ISP و شرکت‌های خدمات اینترنت، مسلماً بیشترین ضرر را از این سانسورها خواهند برد. درصد بزرگی از سود سرشاری که این گونه شرکت‌ها برده‌اند و می‌برند حقیقتاً مدیون وبلاگ‌ها و وبلاگ‌نویسان است. دوستان دست اندر کار در ISPها با یک حساب سرانگشتی و بررسی آماری از سرورهای خود میزان بازدید از وبلاگ‌ها را و ساعاتی را که صرف خواندن و بازدید آنها می‌شود را به سادگی خواهند فهمید. بدیهی است که آتش این سانسورها ابتدا دامنگیر آنها خواهند شد. لازم است که این بار در اعتراضی دست جمعی به این سانسورها در کنار کاربران و نویسندگان وبلاگ‌ها و سایت‌ها قرار بگیرند که جلوی ضرر را از هر کجا که بگیریم، منفعت است. و سخن آخر:
آقایان پارس‌آنلاین، با شما هستم… دیگر گذشت آن زمانی که با غرور می‌گفتیم ما از پارس‌آنلاین اکانت می‌گیریم. مطمئن باشید بدترین راه را در پیش گرفته‌اید. چه بگویم که خود بهتر از همه می‌دانید که کیفیت خدمات است که بهترین تبلیغ است. دیگر زمان تبلیغ با بیلبورد و تابلوهای بالای سوپرمارکت‌ها و میوه‌فروشی‌ها به سر آمده است. پس اگر دیر بجنبید تمامی کاربران خود را از دست خواهید داد. من نیز متأسفم که پس از دو سال به خاطر این عمل شما مجبور خواهم بود از سرویس‌دهنده دیگری استفاده کنم. پس کمی عجله کنید.

19 دیدگاه دربارهٔ «وبلاگ‌ها زیر تیغ سانسور;

  1. سلام
    امروز متوجه شدم که وبلاگهای بلاگر هم کلا” مشمول فیلتر شده اند اما من با استفاده از آدرس زیر موفق شدم به وبلاگها دسترسی پیدا کنم که شرح آنرا در دفترچه یادداشت ایرانی هم نوشته ام.
    خلاصه اینکه در آدرس زیر چندین سرویس دهنده رایگان Private Surfing وجود دارد و با قرار دادن آدرس وبلاگ یا سایت فیلتر شده میتوان براحتی از سد پارس آنلاین و امثالهم گذشت. آدرس اینجاست : http://www.space.net.au/~thomas/quickbrowse.html
    فعلا” با همین سرمیکنیم که از همه راهها ساده تر است اگر باز این راه را هم مسدود کردند هزاران راه دیگر هست که معرفی خواهد شد.تنها احمقها فکر میکنند که میتوان در برابر پیشرفت روزافزون تکنولوزی ایستاد… به امید ایرانی آزاد و آباد بدون حکومت ملاها
    فضولک
    http://fozool.blogspot.com

    پاسخ
  2. سلام…با احترام.چطوره طرح یک اعتراض موثر و البته مصالحه جویانه رو خود شما همین جا مطرح کنین.مطمینم که مورد استقبال قرار می گیره.نمیدونم یک تحصن یا حتی تحریم پارس آن لاین یا هر چیز دیگر .حتی نوع اعتراض را هم میشه به نظر عمومی گذاشت.

    پاسخ
  3. وبلاگ ”گذار به دموکراسی“ هم امروز برای چند ساعت قابل دسترسی نبود. شاید برای بعضی از مطالبی باشد که درباره‌ی ۱۸ تیر نوشته شده است ! مدیران پرشین بلاگ در این باره خبری را منتشر کرده‌اند که می‌توانید در وبلاگ ما بخوانید.

    پاسخ
  4. حکومت کثیف آخوندی با استفاده از حیوونهایی که در همه جا در همه ارگانها و وزارتخونه ها داره ” بی پدر و مادرهائی که یا سکوت کردند یا همنوا شدند برای قدرت مندان بی ناموس که از هر طریقی برای موندن تلاش میکنن ” در مورد ما خلق ایرانی باید گفت خلایق هر چه لایق خاک بر سر ملت شریف ایران که دلش رو خوش کرد به تعریف و تمجید از خودش و همه عمر در جا زد و حالا هم که گرفتار از گرگ بدترها شده : عالیجنابانی که نه شرف نه آبرو نه غیرت و نه ناموس دارند با کمال پرروئی تیشه زدند به ریشه ما خلق وامونده و دربه در و بی لیاقت تنها راهی که باقیمونده اینه که چند سالی خاک دو عالم را از صبح تا شب به سره خودمون بریزیم تا شاید به خود بیاییم و این جون کثیف را و این زندگی نکبت بار را به هر ترتیبی شده از زیر بار این همه خفت و از زیر آوار ننگ و عقب موندگی بیرون بکشیم اونم توسط نسلهای بعدی نه نسلهایی که خامنه ای داره رفسنجانی داره و هزار و یه شاغال دیگه هم پشت پرده داره

    پاسخ
  5. هم میهنان
    جای نگرانی چندانی نیست. ممالک پیشرفته’ غربی سالهاست در پی منظم (!) کردن اینترنت می باشند و این خواب خوش در دسترس آنان نیست چه برسد به وزارت مخابرات ایران.
    وظائف ما چیست؟
    ۱) یاد دادن شیوه های فیلتر شکنی به عمده’ جوانان و مصرف کنندگان ایران. این عمل باید به سبک هر چه گسترده تر انجام گیرد از جمله پیغام گذازی در وبلاگ های “دوست” و درخواست پخش کردن پیغام به وبلاگهای دیگر.
    ۲) بحث و تفکر فنی در باره’ روش های دیگر مکالمه در اینترنت که احتمال ردیابی و فیلتر گذاری آنان کمتر باشد از جمله mailing list که البته دارای مسائلی از نظر فونت فارسی میباشند.
    از همه’ شما هم میهنان خواهشمندم در این راه حد اکثر تلاش خود را بکنید. از فداکاری هایی که هر روز دانشجویان عزیز با آن رو به رو می شوند بسیار آسان تر است.
    به امید آینده ای نورانی.
    ابوالریش

    پاسخ
  6. من با حامد کاملا موافقم.نمیشه همینطوری ساکت نشست و کاری نکرد.یه تحصن،یه اعتراض نامه یا هر کار دیگه ای هر چند کوچیک می تونه کارساز باشه.در حال حاضر کمترین کا اینه که تو سایتهایی که مشمول فیلتر نشدن اسم سایتهای ضد فیلتر نوشته بشه تا بقیه هم اطلاع پیدا کنن.ولی تا کی میشه همینطوری ادامه داد؟

    پاسخ
  7. دوست عزیز من هم مانند شما بیش از دوسال است پیوسته از سرویس های پارس آنلاین استفاده می کنم. اما اکنون با این محدودیت ها که بیشتر گویا خود خواهانه و تنها مختص به این شرکت می باشد دلسرد از ادامه کار با آن می باشم و البته قبل از آن قصد آن دارم با همکاری سایر کاربران نامه ای به مدیران آن بنویسم تا این رویه به عموم دیگر شرکت ها بدل نشود.
    اگر شما چنین کاری را کرده اید یا موافقید به اطلاع بقیه برسانید تا رساتر اعتراض خود را نشان دهیم

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید