چگونه وبلاگمان را برای خوانندگان مفیدتر کنیم؟

ممکن است که شما برای مهارت بیشتر در نویسندگی وبلاگ می‌نویسید یا این که قصدتان این است که اطلاعاتی را برای چند نفر محدود از دوستانتان انتقال دهید. در نتیجه می‌توان گفت که شما در کار انتشارات هستید. خوانندگانی دارید که از شما توقع انتشار مطالبی مفید را دارند و دقیقاً همان انتظاری را از شما دارند که از یک بنگاه حرفه‌ای انتشارات.
علوم اطلاعات دو راه را برای نوشته‌ها مشخص می‌نماید که می‌توانند برای خود خوانندگان را حفظ کنند: اول مطالبی که اطلاع‌رسانی می‌کنند و دیگر مطالبی که سرگرم‌کننده هستند. بیشتر روزنامه‌ها و مجلات مطالبی دارند که هر دو دسته فوق را پوشش می‌دهند. اگر کسی مطلبی را با عنوان «چگونه از جهان محافظت کنیم» از من بخواند، تصدیق خواهد کرد که من تخصصی در نوشتن مطالب سرگرم‌کننده ندارم. من آموزش درباره این که «چگونه یک وبلاگ سرگرم‌کننده بنویسیم» را کنار می گذارم و به دسته وبلاگهایی می‌پردازم که اطلاع‌رسانی می‌کنند. (معهذا شک ندارم که مطالب سرگرم‌کننده یک جزء مهم از ستون‌های جراید و وبلاگ‌ها هستند که جایگاه خود را دارند.)


بیشتر وبلاگ‌ها دوست دارند که از یک یا چند روش اطلاع‌رسانی کنند. کلمه اطلاع‌رسانی مفهومی را در بر دارد که متشکل از گرفتن اطلاعات از اطراف و افزودن جزئیاتی به آن است. نمودار زیر نشان‌د‌هنده مراحل ساخت اطلاعات است که در آن فرآیند آگاهی نمایش داده می‌شود. یک وبلاگ از چنین پروسه‌ای پیروی می‌کند و در نتیجه می‌توان گفت که ارزشمند است.




اینجا چهار روش برای این مهم را شرح می‌دهیم:
۱- گردآوری / تحقیق Aggregation/Research: این مرحله شامل گردآوری و تدوین داده‌هاست و این کاری است که یک گزارشگر انجام می‌دهد. چه کسی، چه چیزی، کجا، چه وقت، چرا و چگونه. در حقیقت این مرحله همان تحقیق و بررسی است. این مرحله کار دشواری است که تلاش زیادی برای کاوش را می‌طلبد. در این مرحله مثلاً دنبال این می‌گردید که درباره موضوعی خاص، افراد در دو سال گذشته چه گفته‌اند و گفتارشان تا چه حد حقیقت دارد.
۲- ترکیب Synthesis: در این مرحله خلاصه کردن اطلاعات و سازماندهی آن برای درک بهتر آن است. این کاری است که نویسنده و ویراستار اخبار انجام می‌دهد. جداول و نمودارها، مثال‌هایی از ترکیب هستند.
۳- تجزیه Analysis: این مرحله تفکیک اطلاعات برای آشکارسازی اطلاعات می‌باشد در جهت این که بفهمیم که چه چیز را می‌خواهد بطور ضمنی بیان کند. این مسأله نه تنها مستلزم درک کامل از اطلاعات و ساختار آن است، بلکه چیره‌دستی فراوانی را در حوزه‌های مختلف از قبیل سیاست، اقتصاد، تاریخ و حوزه‌های دیگر را می‌طلبد. این مرحله دقیقاً همان کاری است که کارشناسان انجام می‌دهند. افرادی مانند معلم‌ها، اساتید، دانش‌آموختگان حوزه‌های مختلف دانش.
۴- پیش‌نویسی Prescription: این مرحله شامل آگاهی دادن و متقاعد کردن خوانندگان است که پاسخ‌های مناسبی برای تحلیل را در بر دارد. تحلیل‌گر ممکن است که پیش‌نویس را تنها در یک نسخه از تجزیه و تحلیل‌های خود به پایان برساند و یا این که به طور کلی نتایج را مسکوت بگذارد و یا اینکه به این نتیجه برسد که نتایج را نباید عرضه کند.
هیچ کدام از مراحل بالا به تنهایی اطلاع‌رسانی محسوب نمی‌شود. پرداخت به هر یک از آنها به تنهایی نمی‌تواند ارزشمند باشد بلکه تمامی آنها در کنار هم یک مطلب خوب را فراهم می‌سازند. در میان وبلاگ‌نویسان همواره می‌توانید افرادی را بیابید که تمام این مراحل (یا حداقل یکی از آنها) را به نحو احسن انجام می‌دهند.
در هر حال، برای رهایی از هر گونه شک و شبهه و اتهام از نوشته‌های وبلاگتان و آگاهی از درست یا غلط بودن آنها، راهی پیش پای شماست. با در نظر گرفتن مسائل زیر و کنترل اینکه هر یک از آنها در مطلب لحاظ شده‌اند یا نه، شما می‌توانید دید درستی درباره هر نوشته داشته باشید:
۱- انجام تحقیق، بررسی درستی، ذکر نقل‌قول‌ها
۲- عرضه اطلاعات جدید توسط نوشته یا عرضه اطلاعات از روشی نو
۳- موجز و روشن بودن طرح و مرتب بودن آن
۴- استفاده از تصاویر و مفید بودن آن در شرح مطلب
۵- خلاصه‌سازی برای صرفه‌جویی در وقت خوانندگان
۶- اضافه‌کردن مسائلی به معلومات خوانندگان که تا کنون جای دیگری آنها را ندیده‌اند
۷- اختصاص بخشهایی برای راهنمایی و معانی مطالب در جهت انتقال مفهوم نوشته
۸- منطقی بودن استدلال‌ها و راه حل‌ها
۹- ایده جدید، ابزار مفید یا طرح یک فکر نو
۱۰- عناوین، ترغیب خوانندگان برای خواندن مطلب مورد علاقه
در نظر گرفتن هر یک از مراحل بالا، قبل از نوشتن هر مطلب می‌تواند مطالبتان را عمیق‌تر و مفیدترنماید. برای آزمایش، نوشته‌های قبلی خود را در نظر گرفته و با توجه به اینکه آیا مسائل فوق را در آنها لحاظ کرده‌اید یا خیر، به آن نوشته امتیاز بدهید و مفید بودن آن را بررسی کنید. (مسلماً تمام این مقاله برای وبلاگ‌هایی نوشته شده است که قصد اطلاع‌رسانی دارند، نه اینکه از روزمرگی‌های خود می‌نویسند.)
منبع: http://blogs4business.com

11 دیدگاه دربارهٔ «چگونه وبلاگمان را برای خوانندگان مفیدتر کنیم؟;

  1. جناب نیما ، وقتی بیشتر این نکات از طرف روزنامه نگاران حرفه ای مان رعایت نمی شود دیگر توقعی از وبلاگ نویسان نمیتوان داشت. برای نمونه کافیست سری به روزنامه های کثیرالانتشار بزنید و چند مقاله آنها را بررسی کنید. موفق باشید.

    پاسخ
  2. سلام
    آقا مطالب وبلاگت رو بدون ذکر نام توی برد داشگاه دیدم
    اینقدر زورم گرفت
    ای لعنت به دانشگاه آزاد
    دستت درد نکنه همیشه کارت بیسته
    بای

    پاسخ
  3. سلام دوست عزیز … وبلاگ جالب و مفیدی دارید..! ولی یه سوال داشتم اگه پسورد وبلاگمون رو بدزدن و خودمون نداشته باشیم چیکار باید بکنیم؟ دلم برای وبلاگم تنگ شده…! ولی پسورد ندارم که آپدیت کنم.! چه بدبختی بزرگی وقتی علمت در مورد کامپیوتر کم باشه. و هیچکس هم نباشه که به دادت برسه..! سخته…!

    پاسخ
  4. به ژرفــــــش توان جام مستی زدن ×
    چنان شــــــانه بر زلف هستی زدن ×
    طرب زا شــــــراب طهـــــــور شعف ×
    شکار طـــــــــــــراوت چو در صدف×
    به ژرفــــش فهیما به چالش فخیم ×
    به دانش ســـگال و به رامش حلیم ×
    مدقـــــــق که مستغرق زمزم است ×
    حماسـه سرائی در این عالم است ×

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید