شاهدان عینی برای روباه آتشین

Mozilla Firefoxهفته‌نامه چلچراغ– «فایرفاکس» یا روباه آتشین از آن اسم‌هایی است که بارها از گوشه و کنار می‌شنویم و از کنارش می‌گذریم. اما حالا فایرفاکس را نمی‌توان به همین سادگی نادیده گرفت.
فایرفاکس یک مرورگر صفحات وب است. مرورگری که حالا یکی از بزرگ‌ترین رقبای اینترنت اکسپلورر محسوب می‌شود و بین کاربران حرفه‌ای اینترنت بسیار محبوب شده است.
موزیلا فایرفاکس که آن‌را به اسم‌های مخفف Fx، وFF هم می‌شناسند، مرورگری‌ است برای گشت‌زنی در صفحات اینترنتی که نزدیک به یک پنجم کاربران اینترنت از آن استفاده می‌کنند.
خیلی از کاربران اینترنت برای ورد به آن از اینترنت اکسپلورر بر حسب عادت استفاده می‌کنند. وجود این مرورگر که همراه ویندوز روی کامپیوتر نصب می‌شود، باعث شده تا بسیاری از کاربران مبتدی اینترنت تصور کنند که این برنامه تنها راه مرور صفحات وب است. در حالی که مرورگرهای معروفی چون فایرفاکس و سافاری هم طرفداران بسیاری دارند.


چرا فایرفاکس؟
چرا از فایرفاکس استفاده کنیم؟ به خاطر لجبازی با مایکروسافت. در حال حاضر خیلی‌ها به همین دلیل از فایرفاکس استفاده می‌کنند. این موضوع که با نصب ویندوز، با یک اینترنت اکسپلورر از پیش نصب‌شده روبه‌رو می‌شویم، می‌توان نشاندهنده این باشد که حق انتخاب را از ما گرفته‌اند. اما جدای از این مسائل فایرفاکس ویژگی‌های زیادی دارد که باعث برتری‌اش نسبت به مرورگرهای دیگر شده است:
– قابلیت مرور صفحات متعدد در برگه‌های (Tab) بالای فایرفاکس. این ابتکار فایرفاکس بود که بعدها توسط اینترنت اکسپلورر تقلید شد.
– بخش غلط‌گیری فایرفاکس تا کنون برای بسیاری از زبان‌ها افزوده شده است. البته فارسی هنوز در فهرست زبان‌ها نیست.
– قابلیت جست‌وجوی آنی در این مرورگر بهینه شده است. شما می‌توانید با کلیدهای میانبر کلمه مورد جست‌وجو را در نوار نشانی وارد کنید و منتظر نتیجه جست‌وجو بمانید.
– وقتی که مرورگر در حین کار به هر علتی مثل قطع برق بسته می‌شود، فایرفاکس داده‌ها را ذخیره می‌کند. با بازگشایی فایرفاکس، آخرین صفحات دوباره باز می‌شوند.
– فایرفاکس روی خودش یک خبرخوان دارد. در عین حال به صورت پیش‌فرض خوراک (فید) سایت‌های معروف خبری در آن موجود است. شما می‌توانید فید سایت مورد علاقه‌تان را به فایرفاکس اضافه کنید.
– فایرفاکس ابزار مناسبی برای مسدود کردن پنجره‌های تبلیغاتی مزاحم دارد. این ابزار آن‌قدر درست و حسابی است که شما می‌توانید با آرامش کامل به وبگردی بپردازید.
– بعضی از سایت‌ها با استفاده از صفحه‌های جعلی، تلاش برای ربودن داده‌های شخصی شما دارند. فایرفاکس با پیام‌های هشدار شما را از این صفحات آگاه می‌کند.
– فایرفاکس به صورت خودکار تازه می‌شود و بسته‌های امنیتی جدید را خودبه‌خود دریافت می‌کند. بنابراین مرورگر شما از لحاظ امنیتی همواره به‌روز است.
– فایرفاکس بدون اجازه شما هیچ نرم‌افزاری نصب نمی‌کند. افزونه‌های نصب‌شده هم با رمزنگاری‌های پیشرفته به‌روز می‌شوند.
– شما ممکن است دوست نداشته باشید که داده‌های شخصی شما به دست دیگران برسد. وقتی در کافی‌نت باشید یا با کامپیوتری غریبه کار می‌کنید، در صورت استفاده از فایرفاکس، می‌توانید این داده‌ها را کلیدی میانبر به سادگی پاک کنید.
– فایرفاکس مرورگری است که قابلیت‌های بالا به صورت پیش‌فرض در آن وجود دارد. در عین حال قابلیت سفارشی‌سازی آن امکانی برجسته است. با پیکر‌بندی فایرفاکس بیشتر تنظیم‌های داخلی آن به دلخواه شما درمی‌آید. مدیر افزونه‌های فایرفاکس می‌تواند هزاران افزونه یا پوسته فایرفاکس را برای شما مدیریت کند. اگر هم علاقمند به برنامه‌نویسی هستید می‌توانید یک افزونه برای فایرفاکس بنویسید. بخش برنامه‌نویسی این سایت می‌تواند برای شما نقطه آغاز خوبی باشد.
– فایرفاکس یک نسخه قابل حمل دارد. با فایرفاکس همراه که روی یک حافظه یو اس بی معمولی جا می‌شود، می‌توانید همه‌جا این مرورگر را در دسترس داشته باشید.
– فایرفاکس فارسی هم شده است. اگر شما می‌خواهید که یک مرورگر با منوهای فارسی داشته باشید، بهترین گزینه فایرفاکس است. فقط کافی است که افزونه فارسی فایرفاکس را دریافت و نصب کنید.
بشکن رکورد رو
به فایر فاکس کمک کنید تا رکوردی جهانی ثبت کند! این درخواستی بود که شرکت «موزیلا»، ارائه‌دهندۀ فایر فاکس مدتی پیش مطرح کرد.
۲۸ مرداد نسخه ۳ فایرفاکس توسط این شرکت منتشر شد. چند هفته قبل از آن در یک اقدام هماهنگ، دوستداران فایرفاکس تصمیم گرفتند تا رکورد دانلود یک نرم‌افزار را برای ثبت در کتاب رکوردهای گینس بشکنند. نکته جالب این بود که کاربران ایرانی، از نظر دانلود این مرورگر، در رتبه دهم جهان قرار گرفتند. هر چند این مسئله موجبات شک و شبهه زیادی را به وجود آورد و حتی شایعه تقلب کاربران ایرانی و دریافت بیش از حد با استفاده از ربوت‌های دانلود مطرح شد. با تمام این مسائل این موضوع شناندهنده یک کلنی بزرگ و علاقمند در ایران است که به این مرورگر علاقمندند.
منابع:
ویکی پدیا
سیاره فایرفاکس
موزیلا فایرفاکس فارسی

3 دیدگاه دربارهٔ «شاهدان عینی برای روباه آتشین;

  1. سلام نیما جان
    قبلا از طریق همین وب سایتت فهمیدم ماجرای دانلود فایر فاکس رو. من از نسخه ۱ مشتریش بودم. خودم با ۲-۳ یا Email ثبت نام کرده بودم و تمام دوست و رفیق و وادار به دانلود کردم. حالا می‌گردم ببینم کی از ربات استفاده کرده…

    پاسخ
  2. نمی‌دونم حالا ربطی داره یا نه؟! آدم کامپیوتربازیم نیستم. ولی ۲ یا ۳ سال بیش که من فایرفاکس رو سیستمم نصبیدم، کامبیوترم یه هو قاط زد البته نمی‌دونم اصن ربطی به نصب فایر فاکس داشت یا نه، خلاصه دیلیتش کردم بعدم چنج ویندوز، و دیگه هم نصبش نکردم، نمی‌دونم شاید هم دلیلش این بوده همراه با نصب ویندوز نصب نشده! نمی‌دونم شایدم هیج ربطی به فایرفاکس نداشته. دیگه اینکه می‌شه در مورد نسخه جدید مرورگر اپرا که مخصوص تلفن‌های همراس توضیح بدی البته نه خیلی کلی، لطفاً. دیگه… مرسی برای پست‌ها و نوشته‌های آموزنده فان و قشنگت در بلاگت و ۴۰چراغ.

    پاسخ
  3. مرسی نیما از این که در مورد اپرا اینقدر توضیح دادی. خسته نباشی پسرم. هرچند نصبیدمش رو گوشیم.
    نیما: نازلی جان. این‌قدر دوستان دیگه توضیح دادن که اگه خودت سرچ کنی یه عالمه توضیح پیدا می‌کنی.

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید