ماجرای فیس‌بوک و دامنه دات آی آر

جریان دامنه اینترنتی facebook.ir تو روزهای اخیر، خبرساز شده بود. یکی دو سال پیش یه مطلبی توی همین وبلاگ نوشتم و به وضعیت دامنه‌های دات آی آر برندهای معروف جهان اشاره کردم [+]. بعد از چند سال خلاصه شرکت‌های معروف به خودشون اومدن و به فکر پس گرفتن دامنه‌هاشون افتادن. یه تعدادی از اونها به مالک قبلی پیشنهاد قیمت دادن تا بدون درگیری‌ها و طی مراحل حقوقی و در زمان کوتاه‌تری دامنه رو به دست بیارن. در مورد فیس‌بوک اما جریان با یک پیشنهاد قیمت ۱۰۰ یورویی شروع شد که گویا مورد توافق قرار نگرفت [تصویر].
اما نکته اینجاست که با وجود این که توی اخبار آمده که فیس بوک دامنه دات آی آر رو پس گرفته، اما هنوز نام مجید کریمیان قناد به عنوان مالک این دامنه به چشم می‌خوره [تصویر].
آقای کریمیان گفته که می‌خواسته توی این دامنه یه فروشگاه اینترنتی کتاب راه بندازه. توی کش گوگل اگه بگردین، به همچین چیزی می‌رسین [تصویر].
گشتی در اینترنت بهمون نشون می‌ده که این دامنه قبلاً برای فروش عرضه شده. برای مثال در ۱۴ آوریل ۲۰۰۷ در یکی از فوروم‌های خارجی یک آگهی برای فروش دامنه دات آی آر گذاشته شده که نتیجه‌ای نداشت.
این کشمکش‌ها باعث شده تا عده‌ای به دخالت نهادهای بین‌المللی برای بازپس‌گیری این دامنه اعتراض کنن و بگن وقتی که فیس‌بوک توی ایران فیلتره و خودش هم فعالیتی نداره، حق نداره این دامنه رو از آن خودش بدونه. من فکر می‌کنم صرف این که قانون کپی‌رایت در ایران رعایت نمی‌شه، نباید گفت که فیس‌بوک محق نیست. قانون مالکیت معنوی یه قانون جدی در دنیاست و به شدت رعایت می‌شه و برای کسایی که رعایتش نمی‌کنن، جریمه‌های سنگین در نظر می‌گیرن. در غیر این صورت با این همه تولید فرهنگی و علمی اختراع، سنگ روی سنگ بند نمی‌شه. من نمی‌دونم این چه انتظاریه که بعضی‌ها دارن. چون فیس‌بوک در ایران فعالیت نداره باید از حق رایت خودش چشم‌پوشی کنه؟ نه تنها فیس‌بوک بلکه برندهای دیگه مثل یاهو و گوگل هم دلشون می‌خواد توی ایران فعالیت داشته باشن. به خاطر بازار بکری و جمعیت جوان، تجارت سودآوری در انتظارشونه. مسأله اینه که شرایط فعلی ایران و اوضاع تحریم‌ها این اجازه رو بهشون نمی‌ده. اونها منتظر هستن روزی این شرایط براشون فراهم بشه و به همین خاطر هم هست که با شدت از نامشون دفاع می‌کنن.
ماجرای اختلاف حقوقی Microsoft با دانش‌آموز کانادایی به نام Mike Rowe رو اینجا بخونین تا ببینین با این که اسم این پسر «مایک» و فامیلیش «رو» بوده، آخر کار با شرکت مایکروسافت توافق کرد. این نشون می‌ده شرکت‌ها برای جلوگیری از سوءاستفاده از اسمشون حتی با املاهای مختلف تا کجا می‌جنگن.
به هر حال اتفاقات اخیر باعث شده که رتبه دامنه دات آی آر فیس‌بوک تکون اساسی بخوره و در الکسا بالاتر بره.


در همین زمینه:
مشکل حقوقی دامنه facebook.ir و مسائل حقوقی دامنه در ایران، پرهام
بحث جالبی درباره همین مطلب در فرندفید

5 دیدگاه دربارهٔ «ماجرای فیس‌بوک و دامنه دات آی آر;

  1. من معتقد هستم برندهای معتبر و مهم این حق را دارند که روی نام دامنه خود حساس باشند. فکرش را بکنید که فیس بوک با این همه هزینه و به عنوان یک برند جهانی، نامش و برندش در ایران مورد بی‌احترامی و یا سوءاستفاده قرار گیرد. آیا این حق را دارد که سخت‌گیری کند؟
    و توجه کنید که این خواسته فیس بوک، در واقع خواسته هزاران سرمایه‌گذاری است که روی نام این شرکت سرمایه‌گذاری‌های هنگفت کرده‌اند و حاضر نیستند به این سادگی، درگیر لفاظی‌ها و هارت و پورت‌های بی‌اساس شوند و قطعا به صورت قانونی، به حق خود می‌رسند.
    به نظرم مقاومت در این مسیر، بی‌فایده و بی‌نتیجه است.

    پاسخ
  2. می‌شه لطف کنید و بگید که این کلمه “ژانر” به چه معناست؟
    نیما: ژانر یعنی دسته. مثلاً می‌گن فلان فیلم در ژانر ترسناک بوده. اما توی فرندفید و وبلاگ‌های فارسی این یه اصطلاحی برای دسته‌بندی کردن هر چیزی از آدم گرفته تا نوشته.

    پاسخ
  3. سلام
    من چند تا مقاله راجع به این موضوع خوندم. چند تا سؤال داشتم اگه جواب بدید ممنون می‌شم.
    اگه صاحب facebook.ir از اون استفاده تجاری نکنه می‌تونه ازش استفاده کنه؟
    چرا گوگل دامنه google.ir رو ریدایرکت نکرده رو دامنه اصلی؟
    و اینکه من تازه عضو فیس بوک شدم خیلی شنیدم که اجتماعی و… من نمی‌تونم بفهمم چطوری می‌تونم افراد رو پیدا کنم. آخه تو سرچش مثلا من که دنبال دانشجوی حرفه‌ای کامپیوتر هستم. هر کی می‌تونه این اسم و رو خودش بذاره؟؟
    ها بد می‌گم
    ممنون
    نیما: فیس‌بوک دات آی آر مال شرکت فیس‌بوکه و هیچ گونه استفاده‌ای چه تجاری و چه غیرتجاری نمی‌شه باهاش کرد.
    این که گوکل چرا این کار رو نکرده، واقعاً نمی‌دونم. شاید هنوز لزومی نمی‌بینه.
    هر کی می‌تونه هر اسمی رو که می‌خواد توی فیس‌بوک برای خودش بذاره. حتی اسم شما رو. اما سؤالت به طور دقیق چیه و چه چیزی تعجب‌آوره برات؟

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید