خانم و آقای عکاس عزیز ویکی‌پدیا را دریابید

تقریباً می‌شه گفت انسان وبگردی نیست که گذرش به ویکی‌پدیا نیفتاده باشه. یک دانشنامه رایگان برای عموم کاربران اینترنت که توسط همه کامل می‌شود. پروژه ویکی‌پدیای فارسی هم در کنار زبان‌های دیگه داره به کار خودش ادامه می‌ده. هر کسی هم به نوبه خودش یه گوشه کار رو گرفته و سعی می‌کنه به جلو ببرتش.

اما در کنار همه مشکلات ریز و درشتی که نویسندگان و مدیران ویکی‌پدیای فارسی با اون دست به گریبان هستند، یه مشکل هست که کمی بهش بی‌توجهی شده. اون هم کمبود تصاویر در ویکی‌پدیای فارسیه. درسته که هنوز مقالات کمی داریم و مقالات موجود نقص دارن یا غلط املایی اما یک تصویر بهتر از هزار واژه عمل می‌کنه.

من عکاسان حرفه‌ای و آماتور زیادی رو می‌شناسم که هزاران عکس از اماکن و اشخاص گرفتند. در مراسم مختلف حاضر می‌شن و پرتره‌های خوبی تهیه می‌کنند. خیلی امیدوارم که این دوستان کپی‌رایت تعدادی از این تصاویر رو به گونه‌ای تغییر بدند که بشه ازشون در ویکی‌پدیا استفاده کرد. این صفحه در ویکی‌پدیا توضیحات خوبی درباره کپی‌رایت عکس‌های فلیکر می‌ده. اگه موارد موجود در این صفحه رو برای بعضی از عکس‌هاتون به وجود بیارید، می‌شه ازشون در ویکی‌پدیا استفاده کرد.

رفقای عکاس به ویژه دوستان عکاس آنلاین، بیایید یه مشارکتی در این زمینه انجام بدید و سهمی در تکمیل دانشنامه ویکی‌پدیا بردارید. تعدادی از عکس‌هاتون رو که درباره‌شون مقالاتی در ویکی‌پدیا هست، به این دانشنامه هدیه کنید. فهرستی از صفحاتی که نیاز به تصویر دارند در این صفحه و این صفحه موجوده.

می‌تونید خودتون با رعایت تمام موازین در ویکی‌پدیا بارگزاری کنید یا اگه وقتش رو ندارید فقز در فلیکر کپی‌رایت رو به ترتیبی که شرح داده شده تغییر بدید و در لبه «بحث» همون مقاله آدرس فلیکرتون رو بذارید تا نویسندگان ویکی‌پدیا پیداش کنند و در مقاله جاسازش کنند.

عکس‌های گلشیفته فراهانی و سوسن تسلیمی در ویکی‌پدیا که هز دو از زوبین ناوی هستند، مثال‌های خوبی در این زمینه هستند. زوبین کپی‌رایت این عکس‌ها رو در فلیکرش به همین منظور تغییر داد و نویسندگان ویکی‌پدیای فارسی ازشون استفاده کردند و همون عکس‌ها در ویکی‌پدیا به زبان‌های دیگه هم استفاده شد.

منتظر همکاری دوستان عکاس خواهیم بود. اگه تمایل به همکاری دارید و فرصت این کار رو ندارید، همین جا هم می‌تونید نظر بذارید و اعلام آمادگی کنید.

 

8 دیدگاه دربارهٔ «خانم و آقای عکاس عزیز ویکی‌پدیا را دریابید;

  1. اگر از کاربران پانو هستید٬این تنظیمات رو انجام بدید

    Sharing, licenses and copyright
    Some rights reserved
    Allow commercial uses of your photos?/YES
    Allow modifications of your photos?/YES
    save

    اگر هم تصاویری دارید که جایی آپلود نکردید، پس از نام‌نویسی مستقیماً در انبار ویکی‌پدیا آپلود کنید تا در همه زبان‌های ویکی‌پدیا قابل استفاده باشد.
    برای اپلود از این قسمت وارد شوید. تصاویری رو که آاپلود می کنید را اینجا می‌توانید مشاهده کنید.
    برای استفاده از نگاره‌هاتون، می‌توانید آدرستون رو اینجا بذارید تا کاربران ویکی ازش استفاده کنن. اگه خودتون هم دست به کار بشید و در مقاله‌های مربوطه‌اش قرار بدید که چه بهتر.
    با سپاس از نیما

    پاسخ
  2. برای کاربران فلیکر باید مجوزی مانند نگاره‌های ناسا داشته باشد
    زیر تصاویر یه آدمک داخل دایره٬ یعنی مجوز آزاد که با نام Attribution شناخته می‌شود٬ نگاره‌ها فلیکر برای استفاده در ویکی‌پدیا باید دارای مجوز Attribution یا Attribution-ShareAlike باشند که با یک تنظیمات کوچیک قابل استفاده خواهند شد. اگر راهنمایی می‌خواهید به قهوه‌خانه ویکی‌پدیا بروید کاربران ویکی‌پدیا راهنمایتون می‌کنند. با سپاس

    پاسخ
  3. بسیاری از نوشتارهای وابسته به ایران، شهرها، پارک‌ها، مکان‌ها، خیابونا و… بدون عکس هستند و خیلی از کاربران ویکی‌فا که در داخل ایران هستند، البته روزانه از کنار بسیاری از این نوشتارها عبور می‌کنن، همه هم که دست کم موبایل دارند، فقط کغیه یک عکس ناقابل بگیری رو در انبار آپلود کنی و در مقاله‌اش بذاری٬ به ویژه کاربرانی که علاقه‌ای به ویرایش ندارند از این راه می‌توانند به ویکی‌پدیا کمک کنند و درش همکاری کنند.
    ویکی‌پدیا رابطه‌ی مستقیمی به رشد فرهنگ در جامعه داره٬ عکاسان٬ مترجمان به راحتی می‌توانند کاربرانی مفیدی برای ویکی‌پدیا فارسی باشند. روزی یا هفته‌ای یک مقاله ساختن در ویکی‌پدیا کار سختی نیست 🙂

    پاسخ
  4. فرض می‌کنیم فیس‌بوک ۱۰ هزار کاربر فارسی‌زبان با سطح انگلیسی متوسط داره. اگر این ۱۰ هزار کاربر عضو ویکی‌پدیا شوند و فقط هفته‌ای یک مقاله از ویکی انگلیسی مثلا به فارسی بسازند، دست کم خیلی هم بدبین باشیم، روزی ۱۰۰۰ مقاله جدید داریم. ولی در حال حاضر هر روز به طور میانگین ۶۰ تا مقاله در ویکی‌پدیا ایجاد می‌شه٬ حتی اگه از اون ۱۰۰۰ تا مقاله ۹۰۰ تاش هم حذف بشه، بازهم ۱۰۰٪ رشد داریم!
    برای شروع مدتی در ویکی‌پدیا ویرایش کنید و از ویرایش هراس نداشته باشید. هیچ خرابکاری صورت نخواهد گرفت. با یک کم وقت و خوندن راهنما و نحوه ویرایش با همه چیز آشنا خواهید شد.

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید