مسلما تا کنون با پیغام خطای ۴۰۴ (Error 404) در مرور صفحات و سایتها مواجه شدهاید و حتما این را هم میدانید که برخورد با همچنین صفحاتی چقدر میتواند برای بینندهها ناراحتکننده باشد. این ممکن است باعث شود که تعداد زیادی از بازدیدکنندهها را از دست بدهید و دوباره به سایتتان برنگردند. اگه شما به فکر بازدیدکنندههای خود نباشید، تعداد زیادی از آنها را به خارج از سایتتان هدایت کردهاید. مسلما نمیخواهید که این اتفاق بیفتد؟ میخواهید؟
پیوندهای گمشده ممکن است که به دلایل متفاوتی ایجاد شوند:
- صفحه شما به آدرس دیگری منتقل شده باشد. یعنی به هر علتی صفحهای که هم اکنون این پیغام خطا را تولید میکند، به شاخه و یا زیرشاخه دیگری منتقل شده باشد.
- تعدادی از سایتها به یک صفحه اشتباهی که وجود خارجی روی سایتتان ندارد لینک دادهاند. این ممکن است به خاطر اشتباه آنها بوده باشد و یا اینکه صفحه مورد نظر، تنها مدت کوتاهی روی سایت شما بوده و هم اکنون پاک شده است. (لطفا سعی نکنید که به این دلیل صفحه را دوباره روی هاستتان ایجاد کنید).
- یک موتور جستجو هنوز فهرستی قدیمی از فایلها و صفحات سایت شما را دارد و مدتهاست آنرا به روز نکرده است. در نتیجه به صفحات ناموجود آدرس میدهد.
- اشتباهی کوچک در آدرسدهی به آن صفحه صورت گرفته باشد. مثلا به جای تایپ faq.html، اشتباها faq.htm تایپ شده باشد.
تمام اینها دلیل نمیشود که بازدیدکنندگان سایت شما مایوسانه سایتتان را ترک کنند. هر پایگاه از نظر اصولی باید یک صفحه پیام خطای ۴۰۴۰ مخصوص داشته باشد تا بازدیدکنندگان بتوانند از طریق آن صفحه، چیزی را که میخواهند بیابند.
طراحان باتجربه و حرفهای وب میدانند که وجود همچنین صفحهای یک ضرورت برای سایتهای پربیننده و مهم میباشد و دقیقا به همین علت است که سایتها مشهور و پرترافیک، چنین صفحهای را میان صفحات خود گنجاندهاند. برای نمونه میتوانید تعدادی از آنها را مشاهده نمایید:
http://cnn.com/AnErrorPage.html
http://slashdot.org/AnErrorPage.html
http://www.ebay.com/AnErrorPage.html
http://www.time.com/time/AnErrorPage.html
http://www.sony.com/AnErrorPage.html
http://www.hp.com/AnErrorPage.html
http://www.fedex.com/AnErrorPage.html
بسیاری از سایتهای مشهور، صفحات غیرمفیدی را جایگزین صفحه پیام خطای ۴۰۴ کردهاند که میتوانید تعدادی از آنها را مشاهده کنید:
http://www.usatoday.com/AnErrorPage.html
(تفاوتی با صفحه پیشفرض ندارد)
http://www.aol.com/AnErrorPage.html
(بازدیدکننده راهی به جز استفاده از دکمه بازگشت مرورگر ندارد)
http://www.fastcompany.com/AnErrorPage.html
(یک بروشور کامل از سایت که لزومی به آن نیست)
تعداد خیلی کمی از سایتها هم انتظار دارند که بازدیدکننده با نوشتن یک ایمیل و ذکر نوع سیستم عامل، مرورگر و سایت مرجعی که این لینک اشتباه را داشته در اصلاح مشکل آنها را یاری کند! یک نمونه از آنها را مشاهده کنید:
http://www.ask.com/AnErrorPage.html
با رفتاری مشابه مثالهای فوق، کاربران را از خود نرانید. اینجا چند نکته برای طراحی صفحات پیغام خطا را برایتان ذکر میکنم:
- هرگز صفحه خطا را به طور خودکار و با استفاده از کدهای فورواردینگ به سمت صفحه ابتدایی خود رهنمون نکنید! این کار یک نوع سوءاستفاده است!
- یک پیغام دوستانهتر برای این صفحه انتخاب کنید. جمله «Oops! We couldn’t find this page for you. Try these options»، حس بهتری را به بازدیدکننده منتقل میکند تا جمله «Error. Missing page».
- یک لینک به عنوان نقشه سایت (Site Map) در سایتتان قرار دهید و بخشهای مختلف سایت را در آن معرفی کرده و به هر بخش لینک بدهید. در صفحه خطا لینک مربوط به صفحه نقشه سایت را ذکر کرده و یا کل نقشه را مستقیما در این صفحه قرار دهید. این به بازدیدکننده کمک خواهد کرد تا در کوتاهترین زمان، بخش یا مطلب دلخواه خود را بیابد.
- یک لینک به صفحه جستجوی داخلی سایت، در صفحه خطا قرار دهید. بهترین حالت این است که فرم جستجو (Search Form) را در همین صفحه تعبیه کنید تا تعداد کلیکهای منتهی به مطلب مورد نظر بازدیدکننده را به حداقل برسانید.
اگر صفحهای با عنوان «درباره سایت» (About Site) دارید، لینکی هم به آن در صفحه خطا داشته باشید. - صفحه مرجع لینک اشتباه را به دام بیاندازید (با استفاده از متغیر HTTP_REFERER سرورتان) و ترتیبی بدهید تا یک ایمیل حاوی صفحه مرجع به وبمستر سایتتان ارسال شود.
- یک فرم روی صفحه خطا تعبیه نمایید تا در صورتیکه بازدیدکننده به دنبال مطلب ویژهای باشد با پر کردن آن بتواند با وب مستر ارتباط برقرار کند. برای ایجاد بهینهترین حالت، مقدار فیلد Missing page را با آدرس موجود در Address Bar و مقدار فیلد Referring page را با آدرس صفحه مرجع به طور خودکار پر نمایید.
- به ایمیل کاربرانی که صفحه پیغام خطای شما را دریافت کردهاند فورا پاسخ بدهید و آنها را در حالت پاسخگوی خودکار (Auto Responder) منتظر نگذارید. (راستی امکان پاسخگویی خودکار به ایمیلها را برای ایمیلهای سایت خود فعال کردهاید؟)
پاسخ قطعی کاربران سایت خود را بوسیله ایمیل برایشان ارسال کنید و در کمتر از ۲۴ ساعت به آنها بگویید آنچه را که دنبالش بودند، چگونه در سایتتان بیابند. خدمات مناسب به کاربران بر روی اینترنت بسیار نادر است؛ پس مطمئن باشید که ارائه این خدمات همواره مورد توجه قرار خواهد گرفت.
انجام تعدادی از موارد بالا موجب خواهند شد که بازدیدکنندگان سایت شما به این نکته برسند که شما برایشان اهمیت قائلید و این باعث خواهد شد که آنها سایت شما را بر سایتهای مشابه ترجیح بدهند. حالا حتما میخواهید که چند صفحه خطای ۴۰۴ مناسب را مشاهده کنید. پس موارد زیر را ببینید:
Fool.com – http://www.fool.com/AnErrorPage.html
(یک نمونه بسیار خوب که حالت آرامشدهنده مناسبی دارد)
Yahoo – http://www.yahoo.com/AnErrorPage.html
(حاوی جعبه جستجو، لینکهای مفید و غیره)
FIFA – http://www.fifa.com/AnErrorPage.html
(یک نمونه همراه با منوی کناری)
منابع مهم دیگر:
۱- Article about setting up custom 404 error pages on Windows NT
۲- Good ASP script
۳- Article about doing the same for Apache
۴- ۴۰۴ research lab
9 دیدگاه
بخش دیدگاه بسته است.
بازهم کاربردی و مفید با نگارشی ساده و قابل فهم برای همه.
خسته نباشی. :–)
سلام آخرششششششششششششششششه
سلام به ما هم سر بزن استاد بزگ
سلام ! یه سوال ! ما یه سایت جدید زدیم به اسم http://www.ghariban.com این سایت با www ارور ۴۰۴ میده اما بی www بالا میاد ! مشکل کجاست ؟!
آرش جان. در هر دو حالتی که من بازش کردم، صفحه یه جور بالا اومد و صفحه انسیم برام باز شد.
سلام – مطلب کاربردی بود مخصوصا برای سایت های ایرانی که شاید خیلی از مخاطب هاشون حرفه ای نیستن.مثلا اگه هاست های ایرانی بیان و مثلا مانند خیلی از هاست یک error page آماده اما فارسی بزارن خیلی خئب میشه.
راستی من بدم نمی آید تئ لیست لینکتون باشم D:
درود.دوست عزیز سایت بسیار مفیدی است . من که استفاده کردم و به شما لینک دادم. شما هم به ما سر بزن خوشحال میشم تبادل لینک داشته باشیم. تا بعد…
با سلام مطالب شما خواندنی است
ما میکاریم تا دیگران بخورند!
classic media and weblogs 2