چند وقتی است که روزنامه و مجله را علاوه بر نسخه کاغذی در تبلت هم میخوانم. طبیعتاً منظورم روزنامههای اینجا مثل مترو بود که برای مخاطب تبلت به طور جداگانه طراحی شدهاند.
نسخه تبلتی این گونه روزنامهها طراحی کاملاً مجزایی دارد. نه یک فایل پیدیاف است که قابلیت ورق زدن دارد نه آن که یک وبسایت است که به صورت اپلیکیشن درآمده است. نسخه تبلتی روزنامه مترو کاملاً تعاملی است. گاهی بخشهای مجزایی ویژه تبلت دارد که میتواند یک مسابقه با جایزه یا تعداد عکسهای بیشتر یا حتی ویدئوهای مرتبط به خبر باشد. پیوندهای مناسبی هم برای برخی از اخبار خبرساز به فیسبوک این روزنامه تعبیه شده که خواننده بتواند نظرش را بلافاصله منتشر کند.
اما منظور من از این نوشته شرح استفاده لذتبخش از چنین روزنامههایی نیست. قصد من این است که یک کار خوب را که در زمینه رسانههای فارسیزبان صورت گرفته معرفی کنم.
سلمان جریری را بسیاری از شما به عنوان نخستین وبلاگنویس فارسیزبان میشناسید. چند وقتی است سلمان اپلیکیشن مجله را طراحی کرده که با استفاده از آن میتوانید نسخه الکترونیک مجلات ایرانی را خریداری و مطالعه کنید.
تعداد مجلات موجود در این اپلیکیشن کم نیست و شما بازه مناسبی از مجلات را برای خریداری در اختیار دارید. با این حساب «مجله» اولین اپلیکیشن خرید و مطالعه مجلات فارسی است. به کمک این اپلیکیشن شما میتوانید مجلات فارسی مورد علاقه خود را در هر کجای دنیا که باشید خریداری و بر روی تبلت خود مطالعه کنید.
درمورد خرید ریالی، متاسفانه هنوز کارتهای شتاب مستقیما قابل استفاده نیستند. اما اگر در ایران هستید میتوانید به جای خرید مستقیم ریالی، در دو مرحله خرید ریالی از اپلیکیشن را انجام دهید به کمک کارتهای شتاب از فروشگاههای مختلف آنلاین، «گیفت کارت آیتونز» خریداری کنید و بعد به کمک گیفتکارت آیتونز از اپلیکیشن به صورت دلاری خرید کنید.
متاسفانه مجلات ما هنوز یک پیدیاف ساده هستند و با آن چیزی که ما در خارج از ایران میبینیم و استفاده میکنیم، فاصله زیادی دارند. هر چند لنگهکفش در بیابان غنیمت است و از طرفی طراحی یک نسخه مجزا برای تبلتها انرژی و هزینه زیادی را میطلبد که با اوضاع فعلی مطبوعات در ایران، سرمایهگذاری نشریات روی آن بهصرفه نیست.
اگر اقبال چنین اپلیکیشنهایی بلند باشد و خوانندگان زیادی در خارج از ایران مجلات را از این راه خریداری کنند، ناشران با حجم بزرگی از درآمد مواجه خواهند شد. این درآمد بدون آن که هزینه چاپ را بر آنها تحمیل کرده باشد تماما سود است. از طرفی نرخ تبدیل ارز به ریال میتواند سرمایهگذاری روی ساخت نسخههای ویژه تبلت را برای ناشران به صرفه کند.
اپلیکیشن مجله را میتوانید برای آیاواس دریافت کنید. نسخه اندروید هم در حال آمادهسازی است.
نمیدانی که پولی که بابت مجلات پرداخت میشود به جیب خود مجله میرود یا به جیب طراح این اپلیکیشن؟ البته که کار جالبی هست و امیدوارم ادامه پیدا کند.
هر دو. هم طراح اپلیکیشن و هم مجلات