IP مخفف کلمات Internet Protocol است. اگر بخواهیم این مفهوم را در یک جمله تعریف کنیم، باید بگوییم که هر ماشین روی اینترنت، یک شماره شناسایی دارد که به آن IP Address میگویند. یک IP عددی شبیه این است: ۲۱۶.۲۷.۶۱.۱۳۷ و برای این که به خاطرسپاری آی پی آسان باشد، آنها را بصورت اعشاری (Decimal) درآورده اند و این درحالیست که این مقدار برای ماشینها به صورت اعدادی دودویی (Binary) مفهوم دارد.
هر سرویسدهنده (Server) نشانی آی پی ثابت خودش را دارد که اغلب قادر به تغییر آن نیست. یک کامپیوتر خانگی که برای اتصال به اینترنت از خطوط تلفن استفاده میکند (Dial Up)، پس از اتصال یک آی پی شناسایی خواهد داشت که توسط کامپیوتر سرویسدهنده (ISP) به آن اختصاص داده میشود. این شماره آی پی پس از اتصال شما منحصر به شما بوده و تا زمانی که ارتباط خود را قطع نکردهاید به شما تعلق دارد و ممکن است در شمارهگیری بعدی متفاوت از قبل باشد. به هر حال یک سرویسدهنده لازم دارد که برای هر مودم یک آی پی اختصاص دهد تا بتواند آن را پشتیبانی نماید. بد نیست بدانید که برای کامپیوترهایی که از طریق یک شبکه داخلی (LAN) و تنها از طریق یک سرور داخلی و با یک مودم به اینترنت وصل میشوند (مانند کافینتها)، تنها یک آی پی توسط سرویسدهنده اختصاص داده میشود و پس از آن توسط سرور داخلی به هر یک از کامپیوترهای شبکه (Client) یک آی پی مجازی تعلق میگیرد تا هر یک بتوانند بطور مستقل درخواستهای خود را از سرویسدهنده داشته باشند.
تمام ماشینهایی که به اینترنت متصل شدهاند یک نشانی منحصر به فرد بصورت IP دارند که شما با در اختیار داشتن آن میتوانید به آن ماشین مرتبط شوید. بطور مثال اگر آدرس http://216.239.53.100 را در مرورگر خود تایپ کنید به ماشینی متصل خواهید شد که مربوط به سایت گوگل است.
حال اجازه بدهید که عدد آی پی را بصورت تخصصیتر مورد بررسی قرار بدهیم:
آی پی ۲۱۶.۲۷.۶۱.۱۳۷ را در نظر بگیرید. این مقدار در معادل دودویی خود برابر است با: ۱۱۰۱۱۰۰۰.۰۰۰۱۱۰۱۱.۰۰۱۱۱۱۰۱.۱۰۰۰۱۰۰۱
همانطور که ملاحظه میکنید، هر یک از چهار قسمت موجود در آی پی بالا تبدیل به دستههای هشت تایی ۰ و ۱ شدهاند. این مسأله بدین خاطر است که هر یک از قسمتها میتوانند مقادیری بین ۰ و ۲۵۵ (همان ۲ به توان ۸) اختیار نمایند. قصد ندارم مبنای اعداد را در این مقاله مورد بررسی قرار دهم زیرا که این مسأله مقولهای جدا و کمی مفصل است. تنها به توضیحی کوتاه بسنده میکنم که اگر فرض کنیم که هر یک از چهار قسمت هر آی پی عددی بین ۰ و ۲۵۵ باشد این بازه از طریق جمع ۰ و ۱ ها با توجه به موقعیتشان در هر قسمت صورت میگیرد. مثلا عدد ۲۵۵ در مبنای دودویی از هشت عدد ۱ تشکیل شده است. یعنی ۱۱۱۱۱۱۱۱. (برای این که چگونگی این برابری را درک کنید باید کمی درباره تبدیل اعداد در مبناهای مختلف مطالعه نمایید). به خاطر مسائلی که در بالا توضیح دادم، تمامی IPها عددی ۳۲ بیتی هستند.
از آنجایی که هر یک از قسمتهای چهارگانه میتوانند حداکثر مقدار ۲۵۵ را اختیار کنند، با در نظر گرفتن تمام حالات ممکن، میتوان ۴/۳ بیلیون حالت ممکن را بوجود آورد. البته باید خاطرنشان ساخت که برخی از حالات ممکن مانند آی پیهای ۰.۰.۰.۰ و ۲۵۵.۲۵۵.۲۵۵.۲۵۵ قبلا رزرو شدهاند.
در عین حال این اعداد هشتتایی منظور بیشتری علاوه بر تقسیمبندیهای ساده دارند. آی پیها به دو بخش عمده تقسیم میشوند. بخش Net (شبکه) و بخش Host (میزبان). بخش شبکه که برای شناسایی شبکهها مورد استفاده قرار میگیرد، شامل نیمه ابتدایی اعداد است و بخش میزبان (که بعضا Node یا گره هم نامیده میشود)، نیمه انتهایی اعداد را در بر میگیرد.
بطور کلی پنج کلاس برای IP Addressها علاوه بر مقادیر خاص وجود دارد که از این قرار هستند:
Default Network: مقدار پیشفرض ۰.۰.۰.۰ برای آن در نظر گرفته شده است.
Class A: برای شبکههای بسیار بزرگ مانند یک شرکت بینالمللی عظیم در نظر گرفته میشود. IP Addressهایی که قسمت اولشان از ۱ تا ۱۲۶ هستند در این بخش قرار میگیرند. سه قسمت دیگر برای شناسایی هر میزبان مورد استفاده قرار میگیرند. Node 115. 24.53.107
Loopback : مقدار ۱۲۷.۰.۰.۱ برای آن در نظر گرفته شده است. این IP برای کامپیوتر میزبان پیغامی را به خودش برگشت میدهد و برای رفع عیب و آزمایش شبکهای مورد استفاده قرار میگیرد.
Class B: برای شبکههایی با اندازه متوسط است. مقادیر بین ۱۲۸ تا ۱۹۱ از قسمت اول هر آی پی قسمتی از این کلاس هستند. همچنین قسمت دوم این آی پیها هم برای شناسایی شبکه مورد استفاده قرار گرفتهاند. بطور کلی یک چهارم از آی پیهای موجود در این کلاس طبقهبندی میشوند. Node 145.24. 53.107
Class C: این کلاس برای مشاغل کوچک تا متوسط استفاده میگردند. مقادیر بین ۱۹۲ تا ۲۲۳ جزو این کلاس هستند. بخش دوم و سوم این آی پیها هم نشانی شبکه را نشان میدهند و بخش چهارم یا انتهایی مربوط به شناسایی میزبان است. شبکههای این کلاس دارای بیت اول با مقدار ۱ بیت دوم با مقدار ۱ و بیت سوم با مقدار ۰ هستند. Node 195.24.53. 107
Class D: کاربردهای مختلفی دارد. این کلاس تفاوتی با سه کلاس دیگر دارد و بدین ترتیب است که بیت اول آن مقدار ۱، بیت دوم مقدار ۱، بیت سوم مقدار ۱ و بیت چهارم مقدار ۰ دارد. Node 224. 24.53.107
Class E: مقداری حدود یک شانزدهم آی پیهای موجود را شامل میشود. مقادیر بیتهای آن نیز بسیار شبیه کلاس D است با این تفاوت که مقدار بیت چهارم آن نیز ۱ است. Node 240. 24.53.107
Broadcast: اگر قرار باشد که پیامی برای تمام کامپیوترهای موجود در شبکه ارسال شود، از این آی پی استفاده میشود که مقداری برابر ۲۵۵.۲۵۵.۲۵۵.۲۵۵ دارد.
مراجع:
۲- http://www.abika.com/
۳- http://www.iana.org/
اولا ممنون از لینک پیشنهاد غرفه و دوما اون ها رو از تو کدی که گذاشتی بردار. :–)
خوشم می یاد که هر چند دیر به دیر می نویسی ولی طوفان می کنی …
دوست عزیز از مطالبت و ایملت متشکرم و یک سئوال داشتم من مدتی است از خدمات سایت Bloglet استفاده می کنم ولیکن فرمت صحیح پر کردن فرم فعال سازی آن را نمیدانم به خصوص وقتی که کد یا شماره مرکز سرویس وبلاگ را می خواهد من از پرشین بلاگ استفاده می کنم و در حال حاضر به صورت دستی برای مشترکین سایتم ایمل می فرستم از شما برای راه اندازی اتومات آن راهنمائی می خواهم متشکرم
من هم از شما متشکرم بخاطر این همه اطلاعات خوب درباره ای پی.
من هم یک سوال داشتم اگر لطف کنید جواب بدید ممنون میشم
چه جوری میتونیم ای پی یک نفرو بدست بیاریم؟
بعضی هاش رو می دونستم بعضی هاش رو نه.
ممنون از متنت استفاده کردم
خوب بود ولی اگر گفتی چطوری می شه یوزر نیم و پسورد یک فرد را بدست آورد درسته
لطفا همچنین بگو هک کردن یک فرد چگونه است
جون من سریع باش
بسیار خوب بود ولی بهتر است در مورد نکات مخفی ویندوز بیشتر گفته شود
خوب است
سلام وبلاگ جالب و خوبی دارید . آرشیو هم جالبه و آموزنده بود / دوست عزیزی از فرم نظر خواهی شما خوشم اومده اگر دوست داشتید و البته حوصله داشتید در این زمینه به من کمک کنید . ممنون
آقا نیما،سلام. به تازگی با وبلاگ شما آشنا شدهام. سوای محتوای مطالب و خوشسلیقهبودن در انتخاب لینکدونی، از این که صرفا با طیف رنگی سیاه و سپید و بدون استفاده از رنگهای متداول، صفحهای به این زیبایی طراحی کردهاید خیلی جالبه. پیروز باشید!
سلام نیما جان …
آقا ما تصادفی توی گوگل راجع به آموزش زبان فرانسه جستجو کردیم و
لینک سایت شما هم بود … اومدیم توی این سایتت که فکر کنم یه بلاگ هستش
و چند روزی رو سرگردون موندیم از بس که باحال بید ….
حالا اگه میشه دو تا سوال دارم …
۱-آی پی یه فرد دیگر را چگونه بیابیم بیشتر تو یاهو مسنجر و از طریق
داس
۲- راجع به یادگیری زبان فرانسه چه سایتی رو پیشنهاد می کنی ؟؟؟
قربانت …. فدات شم … خیلی باحالیییییییییییی
سلام استاد:
از مطالب موجود در سایتت استفاده کردم فقط نکات مخفی و ترفندهای آنرا برای جلوگیری از حک شدن آموزش بده
متشکرم
باسلام
با تشکر از کسانی که اطلاعات خودشون رو در اختیار دیگران قرار میدن
من می خوام بدونم این اعداد و ارقام موجود در کلاس aیاbیاcچطوری به دست میاد
چطوری ما یک ipرو میتونیم خورد کنیم
متشکرم
با عرض سلام… واقعاً خسته نباشی. میخواستم بدونم برای اینکه آیپی یه نفر رو بتونی به دست بیاری برنامههای زیادی وجود داره ولی یه برنامه معرفی کن و بگو چه جوری میشه آی پی رو به دست آورد. واقعاً ممنون. اگه هم شد لطف کن اون برنامه رو به ایمیلم همراه با آموزش سند کن. مرسی.
لطفا” اموزس و برنامه هک کردن یک ایدی رو بهم بگین
سایبر تروریسم Cyber Terrorism
Cyber Terrorism
سلام. میخواستم ببینم هر کس واسه خودش باید یه آی پی داشته باشد. بعد وقتی مطالب غیرمجاز سرچ کنی فیلتر میشه؟ اگر این آی پی مال یکی دیگه باشه میفهمه.
نیما: سؤالت خیلی گنگ بود.