در مطلب گذشته درباره لزوم داشتن یک صفحه خطای ۴۰۴ (۴۰۴ Error Page) گفتیم. حال میخواهیم بگوییم که چگونه میتوان آن را بر روی سایت پیادهسازی کرد.
قبل از هر چیز باید این نکته را خاطرنشان کنیم که ساخت این صفحه در سایتهایی که از فضاهای رایگان مانند AOL و GeoCities استفاده میکنند، به احتمال زیاد مقدور نخواهد بود. و اما طرز ساخت:
۱- ابتدا صفحه خطای مورد نظر خود را مانند هر صفحه دیگر سایت خود طراحی کرده و اطلاعات مورد نظر و اجزای دلخواه را در آن تعبیه نمایید.
۲- صفحه طراحی شده را با نام دلخواه (ترجیحا نامی در ارتباط با کلمه خطا مانند Error) ذخیره نمایید و آنرا بر روی سرویسدهنده (Server) خود بارگذاری (Upload) کنید. حتما مطمئن شوید که این صفحه را در آدرسی حقیقی و تحت دومین خود آپلود کردهاید.
۳- حالا به شاخه اصلی سایت خود بروید (جاییکه فایل اصلی یا index قرار دارد). آنجا به دنبال فایلی به نام “htaccess.” بگردید. اگر چنین فایلی بر روی سرور شما موجود است، باید آنرا به صورت زیر ویرایش کنید و اگر چنین فایلی موجود نیست آنرا طبق راهنمای زیر بسازید.
۴- ابتدا فایلی را با نام htaccess.txt و بوسیله ویرایشگری مانند Notepad ایجاد کرده و در آن خطوط زیر را اضافه کنید:
ErrorDocument 404 http://www.yoursite.com/your_custom_page.html
بدیهی است که به جای عبارت yoursite باید آدرس سایت و به جای your_custom_page.html باید نام فایل خطای خود را بنویسید.
مطمئن شوید که دستور فوق را تماما در یک خط نوشتهاید و در دو طرف عدد ۴۰۴ حتما یک فاصله وجود دارد. در ضمن حروف E و D در ErrorDocument باید به صورت حروف بزرگ درج شده باشند.
۵- فایل htaccess.txt را به شاخه ریشه سایت خود آپلود کنید. سپس بر روی سرور نام آنرا به htaccess. تغییر دهید. (توجه کنید که نقطه در ابتدای نام این فایل قرار دارد).
۶- مطمئن شوید که فرمان CHMODE توسط FTP یا برنامه Telnet به فایل، مجوز CHMODE 644 را میدهد.
اگر برنامه FTP شما WSFTP است، بجای این کار میتوانید از روش زیر بهره بگیرید. به این ترتیب که فایل htaccess. را با ماوس انتخاب کرده، روی آن کلیک راست میکنید. سپس دستور CHMODE را از منو انتخاب کرده و در کادر Owner گزینههای Read و Write را انتخاب مینمایید. بعد از آن گزینه Read را در کادرهای Group و Other نیز انتخاب نمایید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید اینجا کلیک کنید.
۷- اکنون صفحه پیغام خطای دلخواه شما آماده است و اگر بازدیدکننده سایت شما صفحهای را اشتباها در نوار آدرس تایپ کند، وارد صفحه خطا خواهد شد. من برای این وبلاگ یک صفحه خطا ساختم که اگر به انتهای آدرس وبلاگ عصیان هر کلمهای اضافه کنید، وارد آن خواهد شد.
۸- شما میتوانید برای خطاهای دیگر که دارای علل و شمارههای متفاوتی هستند هم به ترتیب بالا صفحات دلخواه درست کنید. برای این کار کافیست که در فایل htaccess. خطوط مربوط به خطاها را مشابهسازی کنید. به یک مثال در این زمینه توجه نمایید:
ErrorDocument 404 http://url.to.your/error/404page.html
ErrorDocument 500 http://url.to.your/error/500page.html
صفحه خطای خود را پنهان کنیم
۱- بیشتر مواقع ما علاقمند نیستیم به اینکه صفحه خطای ما توسط موتورهای جستجو پیدا شود. برای پنهان کردن این صفحه از چشم Spiderها و Crawlerها، باید فایلی را با عنوان robots.txt ایجاد کرده و آنرا به شاخه اصلی (ریشه) سرور خود منتقل کنیم. مثال زیر نشاندهنده محتوای چنین فایلی است که شما میتوانید آنرا مطابق میل خود تنظیم کنید:
* :User-Agent
/Disallow: /private_files
Disallow: /404error.html
Disallow: /500error.asp
۲- برای تکمیل کار meta tag زیر را داخل بخش <head> صفحه خطای خود اضافه نمایید:
<meta name="robots" content="noindex, nofollow">
اندازه فایل
به نظر میرسد که IE5 (اینترنت اکسپلورر ۵) با حجم پایین صفحات خطا مشکل داشته باشد. برای اجتناب از این مساله باید صفحات را طوری طراحی کنیم که حجمی بالاتر از مقدار حداقل ۵۱۲ بایت داشته باشند. این مقدار برای صفحات خطای دیگر نیز صدق میکند اما مقدار آن متفاوت است. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه به صفحه مربوط در مایکروسافت مراجعه نمایید.
رفع اشکال
اشکال به هر علتی ممکن است که اتفاق بیفتد. پس به هیچ وجه خود را ناراحت نکنید. موارد زیر را کنترل نمایید، شاید راز اشکال شما در آن نهفته باشد:
۱- فایل htaccess. را از نظر نحوی مجددا بررسی نمایید. آنرا با مثال مذکور تطابق دهید. توجه کنید که از نظر نحو، کلمات محتوای این فایل به بزرگی و کوچکی حروف حساس هستند.
۲- مطمئنید که بارگذاری (Upload) را در حالت ASCII انجام دادهاید؟ اگر مطمئن نیستید، مجددا آن را آپلود کنید.
۳- آیا نام htaccess. را درست تایپ کردهاید؟ به این توجه کنید که این فایل در ابتدای خود یک نقطه دارد. شاید یکی از اسمی زیر را اشتباها به آن دادهاید:
htaccess
htaccess.txt
htaccess.txt.
۴- آیا مسیر فایل خطا را در htaccess. درست وارد کردهاید؟
۵- اگر هنوز دچار مشکل هستید، ممکن است که این بخاطر مجوز CHMODE 644 باشد که درست تعریف نشده و یا اینکه فاصلههای بین کارکترها در فایل htaccess. کاملا شبیه مثال بالا نیستند.
نکته: اگر نام یا آدرس صفحه خاصی از سایت شما عوض شده است و میخواهید آدرسهای اشتباه آن مستقیما به آدرس جدید و صحیح منتقل شوند، در خطی جداگانه در فایل htaccess. آدرسها را به صورت زیر تنظیم نمایید:
Redirect /oldfilename.htm /newfilename.htm
9 دیدگاه
بخش دیدگاه بسته است.
عالی بود و کاربردی – دوستانی که سایت دارین جون خودتون استفاده کنید.
بابا از این چیزا یه اینا یاد نده!!
به من سر بزن!
من خیلی از طراحیه صفحت خوشم میاد…خیلی !
سلام . واقعا جالب بود .. موفق و پیروز باشی
زهرا یک سایت معرفی کرده که برای یادگیری کامپیوتر حرف نداره . سریع و واضح و بی دردسر . جون می ده برای ماها که نمی تونیم برویم سر کلاس اما می خواهیم از همه چیزهای آی تی و کامپیوتر هم سر در بیاوریم . اسمش http://www.ostadonline.com است . فرصت کردین بهش سر بزنید .
بسیار عالی بود لطفا یک سری class برای ما بفرست
class یعنی چی؟
Domain یعنی چی؟
service Pack چیست؟
مجید جان متوجه منظورت نشدیم.
داود جان class خب یعنی کلاس دیگه! اگه ممکنه سوالت را دقیقتر بیان کن. Domain یعنی قلمرو یا همان دامنه. در اینترنت به اسم سایت Domain میگویند. مثلاَ yahoo.com یا gardoon.net.
service Pack به بستههای نرمافزاریای گفته میشه که مایکروسافت برای رفع مشکلات و احیاناً افزودن به تواناییهای نسخههای مختلف ویندوز یا سایر محصولاتش (مثلاً آفیس) هر از چندی منتشر میکنه.
توپ بود! مدتها بود که دنبال چنین چیزی می گشتم. دستت درد نکنه! زنده باد…