اینکه متاتگ Metatag و بطور کلی تگ Tag چیست را قصد ندارم در این نوشته توضیح دهم. برای درک این که این نوشته، اطلاعات مختصری از HTML کفایت میکند. بنابراین مستقیماً به سراغ اصل مطلب میرویم.
مکانی که متاتگها در آن قرار میگیرند، جایی میان دو تک <Head> و <Head/> است. (این مسأله در صفحاتی که از فریمها استفاده مینمایند بسیار مهم است).
بطور کلی متاتگهای زیادی با کاربردهای فراوان موجود هستند. ما در این جا به بررسی و کاربرد برخی از آنها که مهمند میپردازیم:
عنوان یا Title
تگ برچسب یا عنوان (Tiltle) یک تگ مهم در میان تگهای موجود در HTML است. این تگ که متأسفانه مقداردهی به آن در بسیاری از موارد فراموش میشود نقش مهمی در پیدا شدن صفحه شما توسط موتورهای جستوجو دارد. اصولاً روبوتهای جستوجوگر علاقه بسیار زیادی به این تگ دارند. (برای اطلاع بیشتر به این مقاله رجوع کنید). عنوانی که شما برای این قسمت انتخاب میکنید همان است که در بالای صفحه مرورگرتان (بطور مثال در نوار آبی رنگ بالای اینترنت اکسپلورر) ظاهر میشود. بدیهی است که در صورت انتخاب صفحه شما توسط یک بیننده به عنوان سایتهای محبوب (Favorite)، این مقدار بعنوان شناسه سایت، در لیست وی ظاهر میشود. بهتر است که این عنوان را بصورت موجز و به گونهای انتخاب کنید که بیانگر محتویات صفحه شما باشد. این گونه فرض کنید که یک جستوجوگر وب کلمهای را جستوجو (Search) میکند و در لیست موتور جستوجو لینکی هم از صفحه شما میبیند و چون عنوان صفحه شما در نتیجه جستوجو ظاهر میشود، بهتر است که آنرا با دقت انتخاب نمایید تا وی را به بازدید از صفحه خود ترغیب کنید. مثال:
بسیاری از صفحات موجود در اینترنت با مقادیر پیشفرضی که ابزارهایی مانند Frontpage در نظر میگیرند مقدار این متاتگ را پر کردهاند. کافیست به نتایج جستوجو برای New Page 1 در گوگل نگاهی بیاندازید.
کلمات کلیدی یا Keyword
حاوی لیستی از لغات هستند که با کاما از هم جدا میشوند. مقداردهی به این متاتگ باعث خواهد شد که روبوتهای جستوجوگر صفحه شما را در صورت جستوجوی هر یک از این کلمات مورد توجه قرار دهند. یک نمونه از این مقداردهی بصورت زیر است:
توضیحات یا Description
این مقدار در حقیقت توضیحی است درباره عنوان صفحه که به بازدیدکننده توصیفی از محتویات درون صفحه را پس از عمل جستوجو خواهد داد. بسیاری از روبوتهای جستوجو چند خط ابتدایی متن موجود در صفحه را در صورت نبود این تک به عنوان توضیحات، در نظر میگیرند. برای یک صفحه که قرار است داخل یک فریم بکار برده شود، مقداردهی به آن لزومی ندارد.
مالک صفحه یا Owner
شاید مقداردهی به این تک در کشورهایی مانند ایران که قانون کپیرایت را رعایت نمیکنند، مهم نباشد لیکن در کشورهای مشمول این قانون مقداردهی به این تگ ضرورت دارد. برای مقداردهی به آن معمولاً آن را با پست الکترونیک نویسنده و یا مالک آن صفحه پر میکنند.
تاریخ انقضاء یا Expiry Date
بسیاری از صفحات هستند که تاریخ مصرف دارند. یعنی محتویات آنها پس از مدتی ارزش خود را از دست میدهند. در چنین مواقعی و برای آن که موتورهای جستوجو به سراغ این صفحات نیایند، این متاتگ را مقداردهی کرده و با این کار از کَش شدن (cache) آن جلوگیری مینمایند. این تاریخ با فرمت خاصی که به آن فرمت RFC1123 میگویند در متاتگ مربوط قرار داده میشود. برخی از موتورهای جستوجو زمانهای به روزرسانی هر صفحه را حفظ میکنند و توابعی حساس به تاریخ دارند.
زبان یا Language
برخی از مرورگرها از مقدار موجود در این تگ استفادههای مفیدی میکنند. اگر شما در این تگ مقدارهای متعددی را بصورت اولویتبندی شده قرار دهید، بازدیدکنندگان صفحه شما میتوانند بر اساس پشتیبانی شما از این زبانها، مرورگر خود را تنظیم نمایند. سرورهای آپاچی هم با استفاده از این اطلاعات میتوانند خدمات بهتری را ارائه دهند و یک صفحه را برای زبان دلخواه بازدیدکننده بصورت بهینهای تنظیم نمایند.
تنظیمکننده کاراکتر یا Setchar
اگر شما یک وبلاگنویس باشید، با این متاتگ بیشتر از همه تگها برخورد کردهاید. با استفاده از این متاتگ شما میتوانید فونتهای صحیح را برای نمایش صفحه خود در نظر بگیرید. برای مقداردهی به این متاتگ استانداردهای متعددی وجود دارد. بسیاری از آنها را میتوانید در قسمت Encoding مرورگر خود مشاهده نمایید. مقدار مناسب برای صفحات مبتنی بر زبان فارسی یونیکد (UTF-8) است.
روبوتها یا Robots
این تک رابطه مستقیمی با روبوتهای جستوجوگر دارد. با مقدار دهی به این متاتگ میتوانید نوع برخورد روبوتها با صفحه را تعیین نمایید. این کنترل را میتوان از طریق فایلی به نام robots.txt که در سرور سایت موجود است نیز انجام داد، اما استفاده از این تگ برای افرادی که کنترلی بر روی این فایل ندارند، توصیه میشود. با مقداردهی به این تگ به روبوتهای جستوجوگر اجازه ثبت صفحه در موتورها را میدهیم یا آن را مطلقاً ممنوع مینماییم. مقادیری که این متاتگ میگیرد به قرار زیر است:
مقدار Index در حقیقت به روبوتها اجازه میدهد که این صفحه را در فهرست خود درج نمایند.
مقدار Follow مجوز این را برای روبوتها صادر میکند که از این صفحه و لینکهای موجود در آن برای یافتن صفحات و سایتهای دیگر متصل استفاده نمایند.
مقدار Noindex به روبوتها اجازه میدهد که حتی در صورت فهرست نشدن صفحه جاری در موتورهای جستوجو آن را برای یافتن لینکهای موجود در آن مورد کاوش قرار دهند.
مقدار NoFollow، اجازه فهرستبندی را به روبوتها میدهد لیکن اجازه کاوش لینکهای موجود در صفحه را مطلقاً ممنوع مینماید. این امکان میتواند در بسیاری از موارد مفید واقع شود. مثلاً در حالتی که بازدید کنندگان قرار است به ازای هر بار بازدید از صفحه شما و استفاده از اطلاعات موجود در آن مبلغی بپردازند. (که قاعدتاً در سایتهای ایرانی همچنین چیزی بعید است).
مقدار None به روبوت میگوید که کلاً صفحه شما را نادیده بگیرد.
هنگام جستوجو در اینترنت برای یافتن اطلاعات بیشتر در این زمینه به صفحهای مفید برخورد کردم که کاربر آن میتواند با پر کردن فرم موجود در آن متاتگهای مورد نظر خود را دریافت نماید. این ابزار را میتوانید با عنوان META Builder در این آدرس مشاهده نموده و از آن استفاده نمایید. نمونه دیگر آنرا میتوانید در این آدرس یافته و یا کد آنرا از این لینک دریافت نموده و صفحه وب خود کنید.
هوررا نیما …
همیشه چشم انتظار متناتم امروز پیش خودم می گفتم دیگه وقتش هست نوشته ای ازت داشته باشیم …
جناب نیما خسته نباشی. توضیحات مختصر و مفیدی بودند. شاد باشی.
نیمای عزیز. باز هم زیبا و کاربردی. سپاسگزارم!
بابا پس شما بلدین یه چیزای من فکردم بلد نیستید می گید وقت نداریم… پس این جوریه… باشه…
نیما جان بهتر بود که به ازاء هر کدام از این متا تگها Syntax مربوطه رو هم مینوشتی. چون همگی از یه مدل پیروی نمیکنند.
ضمنا فکر نکنم Title متا تگ باشه !
دقیقا به همین علته که من توی توضیح تگ Title به هیچ وجه از کلمه متاتگ استفاده نکردم. همه جاش گفتم تگ!
آقا نیما ایول…. وب لاگ گردون دیگه داره تبدیل می شه به یه وب لاگ آموزش نکات وب و طراحی وب به زبان ساده و کاربردی
خیلی خوب بود، فقط فکر می کنم خیلی کلی در هر مورد توضیح داده بودی که اگر بعدا جداگانه در هر مورد بنویسی کامل میشه. مثلا در مورد اینکه اصلا این keyword را مثلا بر اساس چی باید انتخاب بشن و …
آقا به داد من برس … هرچی میگردم اون مطلب راجع به بلاگ رولینگ شما رو که طرز کارشو یاد داده بودید نمی یابم … لطفاً کمک /…
از شما دوست عزیز دعوت میشود اینجا http://www.dozd.persianblog.com
و اینجا را مشاهده نمایید http://sobhaneh.com/link.php/2697
مرسی! عالی بود.. حالا یادم باشه لینک ش رو می ذارم تو ملکوت 🙂
سلام دوست عزیز
من تازه با سایتتون آشنا شدم،عالی و باعث مباهاته،تبریک میگم.
یه سئوال دارم:
من توی محل کارم به شبکه متصلم و از طریق شبکمون به اینترنت دسترسی داریم،ولی چند وقته که آیزا پراکسی گذاشتن و به خیلی از جاها نمیتونیم سر بزنیم،حالا صفحات رو میشه از راههای دیگه گرفت ولی هر کار میکنم نمیتونم یاهو مسنجر رو راه بندازم،کلا از هیچ راهی نمیشه وارد هیچ چت رومی شد،غیر از چتهای ای اس پی که اونم کم و به درد نخوره.
چه راه حلی پیشتهاد میدی که بتونم مسنجر رو راه بندازم؟
قبلا ازراهنماییت تشکر میکنم
مثل همیشه مقید بود و آموزنده ممنون !
سلام
تو آخرین پست وبلاگم یه سری آمار جالب از گوگل دادم.
ممنون میشم یه نگاهی بهش بندازی و نظرت رو بدی
میخوایتم بدونم چطوری میشه وبلاگ خودمونو وارد گوگل کنیم یعنی داخل گوگل ثبت کنیم تا دیگران بتونن اونو سرچ کنن ممنون.
به سایت eshghroyaee.persianblog.com بایید و نظر بدین
اِ، title متاتگ نیست؟ برای webpageها شاید. ولی گمونم برای هر فایل دیگهای یه متاتگ مهم محسوب میشه.
آقا خیلی عالی بود مطالبتون