میزگرد «وبلاگهای تخصصی؛ فرصتها و چالشهای پیش رو» با حضور دکتر علی گرانمایهپور، مدرس دانشگاه، دکتر امید مسعودی، مدرس دانشگاه، نیما اکبرپور وبلاگنویس تخصصی آیتی، عباس حسننژاد، دبیر سرویس وبلاگ ایکنا و احمد عامری، مدیر اجرایی جشنواره وبلاگنویسی پرستاری، در خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) برگزار شد و در این میزگرد علاوه بر بررسی مفهوم و ویژگیهای وبلاگهای تخصصی، چالشها و آسیبهای پیش روی آن به بحث گذاشته شد. (متن کامل)
[هر چند با من با بخش اعظم اظهارات حضار موافق نبودم اما متن زیر بخشی از میزگرد هست که تنها قسمتی از گفتههای من رو پوشش میده]
تحلیل اخبار از راههای ایجاد تنوع در وبلاگهای تخصصی است
نیما اکبرپور، وبلاگنویس تخصصی آیتی، در این میزگرد در خصوص مفهوم وبلاگهای تخصصی گفت: «بیشتر محتوای یک وبلاگ تخصصی باید درباره یک موضوع باشد و این موضوع خاص هم میتواند علمی و هم صنفی و شغلی باشد».
وی افزود: «محتوای وبلاگهای تخصصی میتواند هر رشته تخصصی را شامل شود، ولی نباید لزوماً خود را به همان رشته محدود کند، زبان وبلاگهای تخصصی نیز زبان خاص وبلاگی است».
وی به تفاوت وبلاگهای تخصصی IT و دیگر وبلاگها اشاره کرد و گفت: «وبلاگهای IT به دلیل این که تخصص آنها مربوط به موضوع اینترنت و فناوری اطلاعات است و رسانهای که از آن استفاده میکنند هم به نوعی به تخصص آنها مرتبط است، نیاز چندانی به آموزش ندارند. همچنین بسیاری از وبلاگهای IT، منبع خبری برای سایر رسانهها هستند، بسیاری از اخبار این حوزه زودتر و سریعتر از هر رسانهی دیگری، در وبلاگهای IT مطرح میشود».
اکبرپور گفت: « برخی بر این عقیدهاند که چون تعداد وبلاگهای تخصصی زیاد است، اگر در وبلاگ مطلبی بنویسند یا ننویسند، تفاوتی برای آنها نمیکند؛ اما یکی از راهها برای ایجاد تنوع در وبلاگهای تخصصی تحلیل اخبار از سوی وبلاگنویس است. یکی دیگر از راهکارهایی که میتواند مشکلات ناشی از تکثر در وبلاگهای تخصصی را به حداقل برساند، ایجاد سایتهای جمع کننده اخبار است که میتواند مطالب وبلاگهای تخصصی را در یک جا جمع کند و در واقع نوعی دماسنج وبلاگها باشد».
نویسنده وبلاگ «عصیان» گفت: «محیط سایبر و وبلاگ به گونهای است که خوانندگان و نویسندگان بر حسب محتوا آن را انتخاب میکنند، برخی نیز از وبلاگها به عنوان آرشیو استفاده میکنند که از این طریق با مراجعه به مباحث گذشته خود، رویدادهای تحقق نیافته زیادی را پیگیری میکنند».
اکبرپور چالشهای وبلاگهای تخصصی را مورد اشاره قرار داد و گفت: «مهمترین مسأله در دنیای امروز و کشور در حال توسعه ما، «شکاف دیجیتالی» است که یکی از روشهای پر کردن این شکاف پرداختن به هویت الکترونیک و فرهنگسازی در این زمینه است، وبلاگنویسان تخصصی که در مسیر روند تولید اطلاعات مستمر قرار میگیرند باید همیشه انگیزهای برای ادامه کار داشته باشند».
وی افزود: « یکی از مشکلات وبلاگهای تخصصی عدم ایجاد درآمد برای نویسندگان آن است، در حالی که ما در وبلاگهای خارجی میبینیم که اسپانسرها وارد میشوند و بلاگرها میتوانند کسب درآمد کنند و معمولاً در وبلاگهای آنان میتوان مواردی چون تبلیغات مرتبط با حوزه تخصصی وبلاگ را مشاهده کرد که به طور قطع تأثیر زیادی در جذب مخاطب دارد، همچنین ارتباط زیادی با سرویسهای بزرگ تبلیغاتی دنیا برقرار میشود».
وی در زمینه بحثهای حمایتی از وبلاگنویسان در حوزههای تخصصی اظهار داشت: «دولت نباید به طور مستقیم به حمایت از وبلاگنویسان بپردازد، بلکه باید راهکارهایی برای درآمدزایی وبلاگها ارایه دهد».
اکبرپور در بخش دیگری از این میزگرد گفت: «برخی وبلاگهای «روز نوشت» مباحث اجتماعی را از منظر جامعهشناسی آکادمیک مطرح نمیکنند، بلکه به عنوان مثال از دیدگاه «دختری» مطرح میکنند که در جامعه حاضر با چه مشکلاتی رو به رو است. در هر حال این یک وبلاگ تخصصی است. گاهی اوقات در کامنتها بحثهایی مطرح میشود که گویی یک میزگرد ۲۰۰ نفره برگزار شده است».
وی با تأکید بر ضرورت بالا رفتن سواد اینترنتی در بین اقشار مختلف مردم، گفت: «امروزه آموزش اینترنت در مراکز آموزشی از برنامهنویسی کامپیوتر ضروری و مفیدتر است. در حال حاضر تنها یک طبقه خاص به وبلاگ دسترسی دارند، در حالی که صدا و سیما و رسانههای عمومی باید به وبلاگ نیز همچون یک رسانه نگاه کنند».
نویسنده وبلاگ در «عصیان» افزود: «ترس از شیوع آدرسها یکی از مشکلات رسانههای دیگر در معرفی وبلاگها از جمله وبلاگهای تخصصی است که متأسفانه رسانههای ما نسبت به فعال کردن لینکها مقاومت میکنند. در حالی که لینک دادن به یکدیگر و اشاره به منابع در وبلاگهای تخصصی، مشکل صحت و سقم مطالب آن را رفع میکند».
بدون دیدگاه! نخستین کسی باشید که دیدگاهی مینویسد.