ادوردز گوگل بیش از یک ماه است که در ایران فیلتر شده است و وبسایتها و شرکتهایی که از این سرویس برای بازاریابی محصولات و خدمات خود استفاده میکردند، دچار مشکل شدهاند.
گوگل ادروردز (AdWords) قابلیتی است که به صاحبان کسبوکار امکان میدهد تا آگهیهای تبلیغاتی خود را در میان محتویات سایت گوگل به نمایش در بیاورند.
برای مثال هنگامی که یک کاربر در سایت گوگل واژهای مانند «میزبانی وب» را جستوجو میکند، آگهیهایی در بالا و پایین و کنار صفحه نتایج جستجو به نمایش در میآیند که مرتبط با این واژه و ارائهدهنده چنین خدماتی هستند.
این ساز و کار باعث میشود تا صاحبان کسبوکار آگهیهای خود را در صفحاتی مرتبط به دست مشتریان احتمالی برسانند و هزینه درج آگهی را به دو شکل مبلغی به ازای هر کلیک و یا مبلغی به ازای هر نمایش پرداخت کنند.
طی ماه گذشته که تبلیغات گوگل یعنی لینکهای گوگل ادوردز در ایران فیلتر شده است، ایرانیانی که از این راه برای محصولات و خدمات خود بازاریابی میکردند، متضرر شدهاند.
احمد، یکی از کاربرانی که از این سرویس گوگل استفاده میکند، به بیبیسی فارسی میگوید: «این نوع تبلیغ بسیار هدفمند و کمهزینه و پربازده است. شرکتهای کوچک میتوانند با کمترین هزینه، بازده مناسبی داشته باشند».
شرکتها و صاحبان کسبوکارهای کوچک که توان پرداخت هزینه آگهیهای تلویزیونی یا تابلوهای شهری را ندارند، با استفاده از آگهیهای هدفمند ارزان در سایت گوگل، بازاریابی میکنند.
در حال حاضر مشکلی برای به نمایش در آمدن این آگهیها در گوگل وجود ندارد اما کاربران و مشتریان احتمالی پس از کلیک روی این آگهیها به جای ورود به سایت شرکتهای نوپا با صفحه فیلترینگ مواجه میشوند.
احمد میگوید: «بیش از نود درصد از فروش نرمافزارهای شرکت ما از راه همین آگهیها است. در ماه گذشته با فیلتر شدن این سرویس، مراجعه به سایت و فروش ما افت چشمگیری داشته است و ما قدرت مقابله با این بحران را نداریم».
درآمد گوگل در سال ۲۰۱۱ از آگهیها نزدیک به ۳۷ میلیارد دلار بوده است.
مجمع فعالان فناوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال انقلاب اسلامی که یک نهاد غیردولتی است، پیش از این اعلام کرده بود که این موتور جستوجو از کاربران ایرانی طی یک سال ۲۷۷ میلیون دلار درآمد کسب کرده است.
این نهاد، برای محاسبه این مبلغ، آماری ارائه داده است که مورد قبول برخی از شرکتهای فعال در این زمینه نیست.
یکی از شرکتهای فعال در زمینه خدمات بازاریابی آنلاین مارکتینگ و تجارت الکترونیک چنین مبلغی را واقعی نمیداند و در وبسایت خود نوشته است: «میانگین هزینه هر بار کلیک را بالای یک دلار بیان کردهاند در صورتی که برای کاربرای ایرانی به طور میانگین این هزینه ۵ سنت بوده است یعنی یک بیستم».
گوگل اعلام کرده است به دلیل این که شرکتی آمریکایی است، ملزم به تبعیت از قوانین ایالات متحده، از جمله قوانین کنترلکننده صادرات و برنامههای تحریم در زمینههای مختلف است. گوگل میگوید بر طبق این قوانین و برنامهها، برخی از محصولات و خدمات گوگل از قبیل جستوجو، جیمیل، یوتیوب و بلاگر برای عرضه در ایران مشکلی ندارند اما طبق همین قوانین، این شرکت برخی دیگر از خدمات همچون اندروید مارکت و گوگل کد را برای کاربران ایرانی عرضه نمیکند.
این در حالی است که وزارت خزانهداری آمریکا در ۲۰ مارس سال جاری به منظور حصول اطمینان از این که مقررات تحریم علیه ایران، موجب دلسردی شرکتها برای ارائه ابزارهای ارتباطی به افراد در داخل ایران نمیشود، راهنمایی تفسیری برای مجوز عمومی صادرات نرمافزارها و خدمات ارتباطی برای کاربران ایرانی منتشر ساخت که پیش از این در ۸ مارس ۲۰۱۰ صادر شده بود.
طبق این راهنمای تفسیری، تبلیغات برخط (آنلاین) مانند ادسنس و ادوردز شامل این تحریمها نمیشوند و گوگل میتواند این خدمات را هم به ایرانیان ارائه کند. اتفاقی که به زعم همه این اطلاعیههای رسمی هنوز عملاً در اختیار کاربران ایرانی و صاحبان کسبوکارهای آنلاین در ایران قرار نگرفته است و حالا هم نهادهای دولتی ایران گره آن را کورتر کردهاند.
بدون دیدگاه! نخستین کسی باشید که دیدگاهی مینویسد.