درود بعد از بیش از یک سال و نیم وبلاگننویسی.
یکی از مسائلی که باعث شده من اینجا رو دوباره فعال کنم، ذکر یک مشکل بود.
در این سالها به نمایشگاههای زیادی سر زدم و با شرکتهای نوپای زیادی آشنا شدم، سر و کله زدم و ازشون گزارش درست کردم.
خیلی پیش میاد ایرانیهایی رو میبینم که گله میکنند چرا در برنامه کلیک از استارتاپهای ایرانی گزارش چندانی نداریم. این مساله در طول همایش اخیر آیبریج در بارسلون باهام چند بار مطرح شد.
یکی از تفاوتهای عمدهای که شرکتهای خارجی با شرکتهای نوپای ایرانی دارند، اینه که برای رسانهها به اندازه کافی محتوا تولید میکنند. رسانهها این امکان رو ندارند که همیشه به محل شرکتها سر بزنند. از طرف دیگه شرکتها گاهی محصولاتی دارند که به مشتریانشون تحویل داده میشه و این برای رسانهها گاهی غیرممکنه که به سراغ مشتریها برن و ازشون نظرخواهی کنند.
شرکتهای خارجی کار رو تا حد زیادی برای رسانهها راحت میکنند. علاوه بر اطلاعیه مطبوعاتی و بهروز کردن وبلاگهاشون، ویدیوهای باکیفیتی میسازند که کار رو برای رسانهها راحت میکنند. به این طور بستههای رسانهای به اصطلاح بیرول B-roll یا بسته رسانهای گفته میشه.
فرض کنید من به نمایشگاهی میرم و غرفهای رو میبینم که یک محصول تازه رو آورده. محصول فرضی ما که مثلا یک گردنبند هوشمند برای کمک به بیماران مبتلا به آلزایمره، در نمایشگاهه و ما میتونیم ازش فیلم بگیریم. اما بیمار در دسترسمون نیست که اون رو آزمایش کنیم. کارشناس یا دکتری هم دور و برمون نیست که این وسیله رو آزمایش کرده باشه و نظرش رو بهمون بگه.
این در واقع وظیفه شرکت مورد نظره که با تهیه یک فیلم ویدیویی باکیفیت که همه این موارد رو پوشش بده و به معرفی و در واقع بازرایابی محصول خودش کمک کنه. نکتهای که یا شرکتهای ایرانی ازش غافل شدهاند، یا ویدیوهاشون رو با اغراق فراوان و با درشتنمایی مزیتهای اون محصول میسازند.
بیرول با فیلم تبلیغاتی فرق داره. هدف از ساخت بیرول، اطلاعرسانی، ذکر نکات فنی و استفاده از گرافیک و روش کار محصوله. در واقع بیرول حاوی محتواییه که ساختش برای شرکت مقدوره اما برای رسانهها هزینه زیادی در بر داره. مثلا یک وبلاگ تخصصی برای معرفی آخرین فناوریها نیاز به بیرول خیلی از این محصولات داره تا اونها رو به خوبی تشریح کنه.
بیرول رو معمولا در بخشی مجزا در وبسایت محصول قرار میدن. مثلا در صفحه Press یا Media. در این صفحه، لوگوی شرکت یا برند یا محصول با کیفیتهای متعدد قرار داده شده. ویدیوها و لینک دانلودشون هم اونجاست. در نمایشگاهها هم این محتوا رو معمولا به صورت یواسبی مموری در اختیار اهالی رسانه قرار میدن.
امیدوارم این نکته رو شرکتهای ایرانی سریعا درک کنند و بخشی از هزینههای مارکتینگ رو روی تولید بیرول هزینه کنند.
مرسی بابت معرفی بی رول.
متاسفانه برای مقایسه هنوز بین استارت آپهای ایرانی و استارت آپهای غیر ایرانی از خیلی از جهات فاصله زیادی وجود داره.
سلام نیما جان
من خیلی سرچ کردم درباره این بی-رول که گفتی، حتی توی ویکیپدیا هم تعریفش کلا چیز دیگهایه و نمونههای توی یوتوب و اینها هم کلا اون مدل تدوین خاص رو نشون میده.
میتونی به عنوان نمونه یکی دو تا ویدیو معرفی کنی، یا اسم نمونههای شرکتی رو بگی که برم پیدا کنم، چون بیشتر من ذهنم میره سمت کورپوریت ویدیو، با اون تعاریفی که در بالا گفتی.
ممنون
شباهت داره به همون ویدیوهای تبلیغاتی اما مثالش اینه:
فرض کن دیجیکالا میخواد یک بیرول از روش کار درست کنه. از خرید تا انبار تا بستهبندی و ارسال رو شبیه به یک گزارش میسازه. نظر چند نفر خریدار رو هم میذاره.
مثلا یک شرکت که یک گجت برای بهبود آلزایمر ساخته، نظر چند نفر دکتر متخصص، بیمار، اطرافیان بیمار و… رو اضافه میکنه.