مجله چلچراغ– یک اورکات ایرانیزه شده به نام کلوب. باز هم شبکههای مجازی اما از نوع ایرانیش. کلوب یک شبکه مجازی دوستانه است که آقای شکوری و تیمش آن را ایجاد کردهاند تا به نوعی رقیبی باشند در اشلی دیگر برای سایتهایی همچون اورکات، گزگ، های فایو، یاهو ۳۶۰ و انواع و اقسامش که اپیدمی سال گذشته بودند. کلوب شباهتها و البته تفاوتهایی با بقیه این سایتها دارد. متنی که میخوانید بررسی این سایت است که گفتوگویی کوتاه با آقای شکوری نیز ضمیمه آن شده است.
سایت کلوب، دو ماه مانده به فیلتر شدن اورکات کار خود را شروع کرد و در ابتدا سیستم عضویتی همانند اورکات داشت اما بعدها عضویت در آن برای همگان باز شد و کاربر برای عضویت در این سایت نیازی به دعوتنامه نداشت. کلوب امکانات زیادی را در اختیار کاربران خود قرار میدهد. مسألهای که در جایجای این سایت به چشم میخورد، تأکید روی ایرانی بودن سایت است. حتی قوانین جاری در سایت تأکید شدیدی بر حفظ شئون کشور ایران دارد. آقای شکوری در زمینه کنترل محتوای سایتش میگوید:
«هدف ما شبیهسازی جامعه واقعی در دنیای مجازی است. باید بپذیریم که فرهنگ ما با کشورهای دیگر متفاوت است. در اینترنت بحث تعامل فرهنگها وجود دارد. ما عقیده داریم که نباید میدان را برای خارجیها خالی کنیم بلکه باید در این عرصه حضور فعال داشته باشیم. در عین حال قوانینی در کلوب در نظر گرفتهایم و از کاربرانمان درخواست کردهایم که مسائل اخلاقی را رعایت کنند. برای این کار هم روزانه بیش از ۱۰۰۰ تصویر را کنترل میکنیم و به افراد خاطی هشدار و اخطار میدهیم.»
هنگامی که سایت مورد اقبال قرار میگیرد و بازدیدکنندگانش رو به افزایش میرود، بحث افزونگی دادهها پیش میآید و تمام اینها کنترل را دشوارتر میسازد. مدیر کلوب در این باره توضیح میدهد:
«مکانیسم کنترلی ما، کنترل گلوگاهها است. ما موضوعات سیاسی را تأیید نمیکنیم. این مسأله بیشتر به خاطر جلوگیری از فیلتر شدن است. عقیده داریم جلوگیری از مطرحشدن چنین مباحثی، باعث توقف روند شکلگیری آن میشود. موضوع کنترل محتوا در سایت ما از سایت اورکات بسیار مشکلتر است و این بهخاطر این است که در سایت کلوب مطالب بهصورت فارسی نوشته میشوند نه پینگلیش. ما در برخی مباحث، مقالههای ۱۰۰ خطی داریم و این کنترل را سخت میکند».
رفتار کاربران در چنین سایتهایی بسیار جالب است و به نوعی کنشها و واکنشهای جامعه مجازی فارسیزبان را نشان میدهد. نکته جالب اینجاست که کاربران سایت کلوب نسبت به سایتهای مشابه خارجی کمتر از عکسهای واقعی خود در پروفایلشان استفاده میکنند و بیشتر تصاویر نمادین است. آقای شکوری در این باره عقیده دارد:
«متأسفانه کاربر ایرانی به خارجیها اعتماد بیشتری دارد. این مشکل فرهنگی در تمام بخشهای جامعه ما نمود دارد. مردم ما همواره جنس خارجی را بر ایرانی ترجیح داده و به آن اعتماد بیشتری دارند. شاید به همین دلیل است که هنگام پر کردن پروفایلشان در کلوب به جای عکس خودشان، تصویری نمادین قرار میدهند. خوشبختانه این مشکل به تدریج کمتر شده و کاربران اعتماد خود را به این سایت افزایش دادهاند».
رشد روزانه کلوب به صورت تصاعدی افزایش مییابد. در حال حاضر در روز ۴۰۰ کاربر به کلوب اضافه میشوند. کلوب با بقیه متفاوت است. امکانات زیادی از قبیل ایجاد پروفایل شخصی، وبلاگ، لیست دوستان، آلبوم تصاویر، ایجاد کلوب، ایجاد آگهی اینترنتی، ایجاد فروشگاه اینترنتی، ارسال و دریافت پیام، خرید از فروشگاهها و ارسال sms موجود است. تعدادی از این امکانات برای کاربران عادی محدود شده و برای ارتقا به سطح کاربر ویژه نیاز به پرداخت هزینه اندکی دارند.
«ما همچنان در حال برنامهریزی و افزایش امکانات سایت هستیم. برای مثال امکانات وبلاگنویسی افزایش پیدا میکند. صفحات کاربران هر چه بیشتر به صفحات شخصی نزدیک خواهد شد و اصولاً ماژولهای سایت زیادتر میشوند و هر کاربر یک Subdomain اختصاصی خواهد داشت. برخی از امکانات هم از قبیل حذف کاربر در سایت موجود نیست که این امر بهخاطر حجم زیاد پردازش حذف است که به تدریج اصلاح خواهد شد».
کلوب یکی از معدود سایتهای ایرانی است که درآمدزایی هم میکند که البته فعلاً این درآمد هزینهها را پوشش میدهد. مدل درآمد کلوب از طریق تبلیغات، کاربران ویژه، فروشگاه کتاب کلوب، فروشگاههای کاربران و در آینده آگهیهای تصویری بوده و رو به رشد است.
شما میتوانید از طریق آدرس www.cloob.com به این سایت دسترسی داشته باشید و از تمام امکانات آن به سادگی چند کلیک استفاده کنید. آگهیهای خود را در سایت درج کنید، وبلاگ بنویسید و اگر چیزی برای فروش دارید از طریق ویترین فروشگاه مجازی خودتان به فروش برسانید و کسب درآمد نمایید.
بدون دیدگاه! نخستین کسی باشید که دیدگاهی مینویسد.