در ابتدای هزاره سوم، صنعت فناوری اطلاعات در جهان محور دگرگونی و توسعه قرار گرفته است. مطابق منشوری که هشت کشور صنعتی جهان در اوکیناوا به امضا رساندند، فناوری اطلاعات به عنوان محور حیاتی توسعه و رشد در جوامع بشری قرار گرفته و مطابق گزارش صندوق توسعه سازمان ملل متحد تنها راه کاهش فقر در جهان است. با تمام این مسائل، بدیهیست که به دنبال مفهومی برای این واژگان باشیم.
فناوری اطلاعات چیست؟
فناوری اطلاعات چیست؟ این سوؤالی هست که بیشتر مردم میپرسند. با توجه به اصطلاحاتی که این روزها به سرعت در فرهنگمان جای خود را باز میکنند و مردم در محیط اطرافشان با آنها برخورد میکنند روز به روز به درک این اصطلاح بیشتر ترغیب میشوند.
در پاسخ این سوؤال و در تعاریف متعددی که برای آن ارائه شده است، یک نکته مشترک است:
سیستمهای کامپیوتری –اعم از سختافزار و نرمافزار، و هر آنچه که شامل شبکه و مخابرات که غالبا در ارتباط با تجارت و فعالیتهای اقتصادی باشد و از روش الکترونیکی انجام شود، شامل این حوزه هستند.
با مراجعه به فرهنگ لغات نیز در مییابیم که اکثر آنها دو کلمه را در پاسخ به آن ارائه میدهند که بیشتر مفهوم پردازش اطلاعات را دارد. اما فناوری اطلاعات تقریبا تمام مفاهیم زیر را در برمیگیرد:
– مدیریت شبکهای از کامپیوترها
– تولید و ایجاد صفحات وب
– تولید فایلهای ویدئویی دیجیتال
– طراحی سیستمهای کامپیوتری خاص
– فروش محصولات بر روی اینترنت
– طراحی سه بعدی تصاویر
– راهبری بانکهای اطلاعاتی شرکتها
– کدنویسی نرمافزارها
– پشتیانی فنی
– مدیریت پروژه و بودجه
– تولید مطالب فنی
آیا فناوری اطلاعات یکی از کلیدهای تعیینکننده پیشرفت در قرن بیست و یکم است؟ به نظر میرسد که این علم به تدریج تمام ابعاد زندگی ما را در بر میگیرد. پیشرفت در محاسبات و فناوری ارتباطات زیربنای جدیدی را برای تجارت، تحقیقات علمی و کنشهای اجتماعی فراهم آورده است. این زیربنا توسعه ما را با ابزار جدید برای ارتباط برقرار کردن در تمام دنیا و برای کسب دانش و بینش از اطلاعات فراهم خواهد نمود. فناوری اطلاعات به ما کمک خواهد کرد که ما تاثیرات متقابل اطرافمان را درک کرده و به بهترین وجه آن را کنترل نماییم و در ضمن یک ابزار مناسب برای توسعه اقتصادیست. با استفاده از فناوری اطلاعات میتوان راندمان محیط کاری را افزایش داد، مراقبتهای بهداشتی را توسعه بخشید و دولتها را برای رفاه شهروندان در دسترس آنها قرار داد. فناوری اطلاعاتی تمام جنبههای محاسبات، ذخیره دادهها و ارتباطات میان آنهاست. IT به مردم کمک میکند تا مشکلات تکنیکی، سازمانی، مدیریتی، ذخیره کاربرد و بازیابی اطلاعاتی خود را حل کنند. ابزاری که این علم شامل آنهاست عبارتند از برنامههای کامپیوتر، بانکهای اطلاعاتی، برنامههای کاربردی، شبکههای ارتباطی، تحلیل وطراحی متدها، برنامهنویسی زبانها و پایگاههای دانش. فناوری اطلاعاتی با طراحی و استفاده از کامپیوترها و ارتباطات برای حل یک گستره متنوع از مسائل به کار میآید. این نشان میدهد که کامپیوترها که بیشتر از ۵۰ سال از عمر مفیدشان نمیگذرد، امروزه توانستهاند بخش عظیمی از سازماندهی را در تشکیلات متعدد از آن خود کنند. امروزه روز تقریبا در بسیاری از کشورها این مساله پذیرفته شده است که تقریبا تمام صورتحسابها و پرداختها و معاملات و رد و بدل مسائل مالی دولتها و سازمانهای بزرگ، بسیاری از خدمات اجتماعی مانند خدمات درمانی توسط کامپیوتر صورت پذیرد و این مساله تنها به علت استفاده از کامپیوتر و فناوری مربوط به آن است که امکانپذیر است. گرچه کاربرد کامپیوتر طیفی از چاپ و صدور مدارک تا کنترل کورههای مرتفع را شامل میشود اما وظیفه اصلی بر دوش طراحان و برنامهنویسان است و یک دستگاه کامپیوتر تنها وظیفه پردازش و ذخیرهسازی اطلاعات را بر عهده میگیرد.
تا دورهای پیش از این، معمولا علم کامپیوتر، علمی در رده علوم نظری و با تاکید بر جنبههای آموزشی محاسبات در نظر گرفته میشد تا زمانی که بحث سیستمهای اطلاعرسانی (Information Systems) یا خدمات اطلاعرسانی بیشتر در خدمت فعالیتهای غیرکامپیوتری از قبیل مدیریت دانش و معلومات قرار گرفت و این حوزهها فصول مشترک زیادی با هم پیدا کردند.
شاید کار کردن در این حوزه چنان بنماید که شما برای یک شرکت نرمافزاری کار میکنید هرچند این تصور کاملا درست نیست. امروز، تعریف فناوری اطلاعاتی خیلی گستردهتر و شامل تقریبا هر نوع کار است. تولیدکنندهها، خردهفروشها، بانکها، ناشرین، محققین، تاسیسات پزشکی، نمایندگان و وکلا حتی کارخانجات به فناوری اطلاعات اعتماد میکنند تا کارهای روزمرهشان را به واسطه این فناوری انجام دهند.
سایتهای زیادی بر روی اینترنت موجود هستند که شما با جستجو درباره فناوری اطلاعات به آنها رهنمون میشوید. بیشتر آنها اطلاعات اندکی درباره این علم در اختیارتان میگذارند. در واقع اغلب آنها بیشتر درباره چگونگی درآمدزایی از طریق این فناوری بحث میکنند اما با وبگردی بیشتر درمییابید که تا چه اندازه این علم در زندگی ما رسوخ کرده و با چه قدرتی در حال پیشرفت است و در کنار آن چه سرمایهگذاری عظیمی صورت گرفته است.
]
سلام.
شماره ۲ مجله ماها( حروف اختصاری = مجله الکترونیکی همجنسگرایان ایران) منتشر شد. این مجله سایت ندارد( که آخوندا نبندنش)و بصورت ٫ی دی اف چا٫ میشه.اما میتونین از طریق ایمیل درخواست بدین. ایمیلش هم اینه:
[email protected]
من تو قسمت ایمیل هم آدرس ایمیل اونها رو نوشتم.
فکر کنم وقتش رسیده که همه ما به دفاع از همجنسگراهای کشور اقدام کنیسم چون حقوق اینها بخشی از حقوق بشر است و همچنین به تضعیف مردسالاری کمک میکنه.
پنج