کیفیت چیست؟
این سوالی است که ذهن خیلی از ما رو به خودش مشغول کرده است. قصد دارم از این به بعد اگه بتونم از پسش بر بیام، درباره سیستم مدیریت کیفیت به صورت گاهی ساده و گاهی علمی بنویسم، تا چه شود.
تاریخچه
بحث کیفیت و قدمت آن برمیگردد به حدود صد و یا شاید هزاران سال پیش. یعنی از زمانی که تجارت به جایی رسده بود که تجار سعی بر این داشتند، که مازاد محصول خود را به نوعی تغییر دهند. تا هم سفارش بیشتری دریافت کنند و هم چیزی به عنوان مازاد باقی نماند. کیفیت تمرکزی خاص بر روی سلامت محصول دارد نه نوع آن.
هزاران سال قبل از میلاد در مصر باستان کتابی وجود داشت به نام «کتاب مرگ» که میشود آن را به عنوان اولین مدرک سیستم کیفیت بر روی زمین نام نهاد. در این کتاب شرح کاملی از روند آمادهسازی اجساد برای حیات پس از مرگ وجود دارد. کشف مقبرههای فراعنه نمایانگر این مطلب بود که این روندها بسیار سختگیرانه پیگیری میشده و سالم ماندن مومیاییها ثابت میکند که اثر بخشی این سیستم تا چه حد در تضمین کیفیت عمل انجام شده موثر بوده است.
در حدود قرن یازدهم حک کردن عیار بر روی محصولات نقره و طلا باب شد تا حداقل درصد وجود هر کدام از فلزات گرانبها در محصول برای مشتری معلوم گردد.
پس از قرون وسطی کیفیت محصولات بستگی شدیدی به مهارت صنعتگران داشت به طوری که تجار با داشتن صنعتگران ماهر میتوانستند تمام بازار را در مورد محصول خود در دست گیرند.
اما انقلاب صنعتی این امکان را به خود صنعتگران داد تا بتوانند با کمک ابزار و ماشینآلات مختلف به کیفیت مورد نظر خود دسترسی پیدا کنند. در همین زمان بود که کارخانههایی با تعداد بسیار زیاد کارگر و ماشینهای مدرن راه افتادند. اینجا بود که برای کنترل این جمعیت زیاد و کنترل ماشینآلات ترکیب جدیدی از سیستم مدیریت پدیدار شد. ترکیبی شامل کارگران، سرکارگران، سرپرستان و مدیران. ترکیبی که زنجیروار به یکدیگر مرتبط بوده و نقص در یکی از ارکان آن نقص در کل سیستم را موجب میشده.
و در نهایت سازماندهنده نهایی و پایهگذار امروزی بحث فراگیر سیستم کنترل کیفیت، جنگ جهانی اول و پس از آن جنگ جهانی دوم بود که کارخانجات را مجبور میکرد طبق درخواستها و استانداردهای ارتش محصولات خود را تهیه، آماده و ارسال نمایند.
و اما امروز در جهانی هستیم که افرادی چون تاگوچی، ایشیگاوا، شینگو و کراسبی توسعهدهندگان و بنیانگذاران صنعت نوین سیستم مدیریت کیفیت میباشند.
سیستمی که نداشتن آن در آیندهای نه چندان دور، باعث از دور خارج شدن از صحنه رقابت در بازار کار و تجارت خواهد شد.
4 دیدگاه
بخش دیدگاه بسته است.
سلام
خوبی؟
از وبلاگت خیلی خوشم اومده . اگه دوست داشتی یه سری به من بزن .
اگه لینک هم خواستی اسمتو به همراه یه کلمه اولش یعنی بت بزار بعد به من بگو .دیگه حله
حق…
هرچند که خیلی کوتاه نوشته شده اما باب کردن همین مطلب بسیار برای خود من جالب هست. امیدورام نوشته های بعدی پخته تر و بهتر و طولانی تر و آکادمیک تر باشه و به امون خدا گذاشته نشه.
سلام
دوست عزیز درباره شروع بحث کیفیت کالا گمان می کنم آغاز آن همراه با انقلاب صنعتی و عرضه انبوه محصولات بود .
فکر نمی کنم قبل از آن چنین بحثی مطرح بوده باشد
موفق باشید
به نظر من مدیریت کیفیت با اختصاری که انتخاب نموده اید کوتاه و مختصر میباشد ولی برای قدم اول خوبه لطفا از اول شروع کنید چرا به مدیریت کیفیت نیاز داریم با فرهنگ و فرا گیری و دانش ایرونی همراه باشه سلیس آسان شروع کنید و با تجارب سیستم نوین همراه باشه