به نظر میآید که امسال تعداد کاربران فارسیزبان توییتر افزایش یافته است. این روند را شاید بتوان به نوعی تأثیر انتخابات ریاستجمهوری اخیر در ایران دانست. همانطور که در سال ۸۸ هم توییتر نقش مؤثری در اطلاعرسانی در میان بخشی از مردم داشت، این بار هم یکی از منابع مناسب برای دنبال کردن اخبار بود. این بار اما برخی از نامزدهای انتخاباتی و هوادارانشان فعالتر از دوره پیش از توییتر استفاده میکردند. ضمن این که اضافه شدن زبان فارسی به زبانهای پشتیبانیکننده توییتر توانست بخش تازهای از کاربران فارسیزبان را به خود جذب کند.
اما در ماههای اخیر در میان کاربران فارسیزبان توییتر موارد جالبی را میتوان دید. یکی از این موارد رویکرد سازمانهای مردمی و شرکتهای خصوصی و برخی دولتمردان به شبکههای اجتماعی و البته توییتر است. شبکههای اجتماعی وقتی که کارکرد رسانهای پیدا میکنند، میتوانند برای اطلاعرسانی بیواسطه، جلب بازخوردها و حتی معرفی محصولات و بازاریابی نقشی متفاوت و در مواردی بهتر از رسانههای سنتیتر ایفا کنند.
کاربران اینترنت توانایی نقد بیواسطه به یک شرکت یا یک سازمان یا شخص را کوچک نمیشمارند. همین که به اصطلاح دستشان به جایی بند است، حالت صمیمانهتری را حس میکنند و میتوانند بازخوردهای خود را راحتتر مطرح کنند.
در این میان میتوان به شناسههای شهرداری تهران و شهرداری تبریز به عنوان سازمانهایی که در توییتر اطلاعرسانی فعال دارند اشاره کرد. از بین شرکتهای و برندهای تجاری نیز میتوان به ایرانسل، بستنی کاله و کلپچ اشاره کرد که این فرصت را از دست ندادهاند. از بین شخصیتهای سیاسی هم آقای ظریف توانسته در مدتی کوتاه، ارتباطی مناسب با کاربران دیگر برقرار کند. از آنجایی که شناسهاش تاییدشده است، جای شکی باقی نگذاشته که پشت این شناسه کسی جز او نیست و همین مساله باعث شده تا نسبت به شناسههای دیگر که منتسب به دولتمردان دیگرند، محبوبیت بیشتری داشته باشد.
اما از اینها که بگذریم باید اشاره کرد به فعالیتهای دیگر در فضای توییتر فارسی، که از دیدگاهی دیگر قابل توجه هستند. تعدادی از کاربران خوشذوق کاربردهای دیگری را برای این رسانه اجتماعی در نظر گرفتهاند و شناسههایی که روی مواردی مشخص کار میکنند رو به افزایش است.
برای مثال شناسههایی داریم که به صورت روبوت ساعت به وقت ایران یا اوقات شرعی را اعلام میکنند. اما از اینها جالبتر شناسههایی است که اینجا به معرفیشان میپردازم:
۱- خبر فوری: با دنبال کردن این شناسه سرخط اخبار ایران و جهان را میتوانید ببینید. همانطور که از نام این شناسه بر میآید، تمرکز این شناسه روی خبرهای فوری است.
۲- بزن: وجه تسمیه این شناسه، هشتگ #بزن است که در میان کاربران ایرانی شبکههای اجتماعی جا افتاده است. این هشتگ ابتدا در اینستاگرام دیده شد. کاربران با عکس گرفتن از خوراکیها با هشتگ #بزن آن را علامت میزدند. مثال: کلهپاچه #بزن.
۳- کشف روز: شعار این شناسه این است: پروازی ادامهدار از میان شگفتیهای این سیاره. در این شناسه معمولا نکات و جملاتی را میبینید که کشف روزانه کاربران توییتر است.
۴- پوشش زنده: چند سال پیش در فرندفید بود که کاربران اتفاقاتی چون مسابقات ورزشی یا کنفرانسهای مهم مطبوعاتی را در قالب جملات کوتاه گزارش میکردند. این کار به دیگران که به تلویزیون دسترسی نداشتند، فرصت میداد تا از جریان این اتفاقات عقب نمانند. از طرفی فرصت گپ و گفت درباره آن اتفاق فراهم میشد. این شناسه توییتری با همان ایده کار میکند.
۵- نقل قول: این شناسه نقل قول منتشر میکند. گفتههای افراد مشهور، دیالوگهای ماندگار و موارد مشابه را میتوانید از اینجا دنبال کنید.
۶- مشکلات پولدارها: این هم هشتگ تازهای است که در میان توییتریهای فارسیزبان رواج دارد. حال و هوای این توییتها طنز است. مملکته داریم، ژانر و پ ن پ هم از چنین جایی آغاز کردند. هشتگی که به تدریج تبدیل به یک جریان طنز شد.
۷- چسناله: غرغرهای توییتری. خب این هم یک هشتگ است که حالا تبدیل به یک شناسه توییتری شده. غرغرهای شبانهروزی توییتریها را میتوانید اینجا ببینید.
۸- پیشخوان: هر روز مجلات و روزنامهها رو ورق میزند و برای کاربران هم توییت میکند. اصلا هم دوست ندارد که روبات نامیده شود چون نیست!
از آواتارهایی که برای شناسههای بالا به کار رفته میتوان حدس زد که یک نفر یا یک گروه مشخص روی آنها کار میکنند. اما شناسههای دیگری هم هستند که همان کاربرد را دارند.
۹- وقتی: این هم برای ثبت لحظات خاص است. وقتی… مثلا: “وقتی نسرین دیشب سرشو تو خونه خودش رو بالشت گذاشته…..” بدون شرح!
۱۰- فناوری در یک نگاه: این شناسه هم اخبار فناوری را در غالب توییت در کوتاهترین مدت به اطلاع میرساند.
۱۱- فهرست اشعار: این هم فهرستی از شناسههای توییتری که اشعار مختلف را توییت میکنند.
کاربران هنوز در حال آزمون و خطایند. هنوز راه زیادی مانده تا از این انبوده داده به اطلاعات ارزشمند برسیم. داستانهایی اختصاصی که فقط در میان هشتگهای توییتری در جریانند و تنها به دست کسانی خواهد رسید که در این شبکه فعالیت میکنند.
نیما جان این لیست هم هست که شعر توییت میکنه
https://twitter.com/khayyam_robaee
https://twitter.com/khayyam_robaee/%D8%B4%D8%B9%D8%B1-%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C
ممنون به خاطر معرفی این لیست. ولی فلسفه وجودی اکانت «ساعت به وقت ایران» رو متوجه نشدم.
مشابه خارجیش هم هست. برای بیگ بن مثلا
نیما جان، این مطالبت که یک سری چیزها رو لیست میکنی خیلی دوست دارم. ممنون.
فقط یک فاصلهای بین پاراگرفها باشه بد نیست 🙂