زیگزاگ– تپه مقابل کنگره آمریکا روز بیستم فوریه (اول اسفند) شاهد تظاهراتی در مخالفت با جنگ احتمالی آمریکا علیه ایران بود. این تجمع در کمتر از پانزده دقیقه سازماندهی شد و خبر برگزاریاش دهان به دهان، از گروهی به گروه دیگر بازگو شد. تظاهرکنندگان روی پلاکاردها و تیشرتهای خود شعارهای ضدجنگ نوشته بودند و شعارهایی مثل «بوش، جنایتکار است!» و «با کودکان ایرانی نجنگید! با کودکان فلسطینی نجنگید!» زمزمه میکردند. [+] و [+]
به احتمال زیاد اولین چیزی که پس از شنیدن واژههای «تظاهرات»، «راهپیمایی» یا «میتینگ» به ذهنتان خطور میکند، تعداد زیاد مردم «واقعی» هستند که با در دست داشتن پرچمها و پلاکاردها در جایی «حقیقی» گرد هم آمدهاند و با شعارهایشان میخواهند از فرد یا موضوعی حمایت کنند یا مخالفت خود را نشان دهند. در حالی که تمام گزارش بالا یک گزارش واقعی از یک سرزمین مجازی است به نام «زندگی دوم».
دنیایی از جنس بلور
این آمار در ساعت پنج بعدازظهر روز ۲۶ فوریه ۲۰۰۷ از سایت «زندگی دوم» برگرفته شده است.Second Life (زندگی دوم) چیزی نیست جز یک بازی اینترنتی در فضایی سه بعدی و مجازی؛ فضایی که به کاربرانش امکان میدهد تا تمام آرزوهایشان را در «زندگی دوم» خود به تحقق برسانند و زندگی شان را از نو، آنگونه که می خواهند بسازند. هرکس در این دنیای سه بعدی، نه تنها کفش و لباس دلخواه خود را طراحی می کند بلکه می تواند چهره و اندامش را هم آنگونه که میخواهد بسازد.
کاربران در این دنیای مجازی که در سال ۲۰۰۳ خلق شد، با یکدیگر معاشرت میکنند، در باشگاههای مختلف عضو میشوند، به میهمانی میروند و میرقصند، رانندگی میکنند و سوار هواپیما میشوند، زمین میخرند یا اجاره میکنند، خانه میسازند، کسب و کار راه میاندازند، کالاهای گوناگون تولید میکنند و به تجارت میپردازند.
زندگی دوم، پیوندی محکم با دنیای واقعی دارد و برای برخی از «شهروندان»، فراتر از یک بازی است؛ کسانی که کسب و کارشان در این دنیای مجازی را جدی میگیرند، با درآمدی که بر اثر فروش کالا یا ساخت فیلم دست میآورند، زندگی واقعی خود را اداره میکنند.
واحد پول رایج در این دنیای مجازی، «لیندندلار» است که نرخ برابریاش با دلار آمریکا به طور روزانه تعیین میشود و گردش مالی آن ماهانه به چهار میلیون دلار آمریکا میرسد. در حال حاضر هر دلار آمریکا، تقریباً معادل ۲۷۰ «لیندن دلار» است.
شهروندان همچنین میتوانند حقوق قانونی چیزهایی که در «زندگی دوم» تولید کردهاند را در زندگی واقعی برای خود ثبت کنند. چیزی شبیه ثبت اختراع یا ایده! [+]
آمار: سرزمین مجازی: زندگی دوم / تعداد کل ساکنان: ۴,۰۶۴,۰۱۶ / ساکنانی که طی ۶۰ روز گذشته در «زندگی دوم» فعال بوده اند: ۱,۳۶۱,۷۰۴ / گردش مالی در ۲۴ ساعت (به دلار آمریکا): ۱,۵۶۳,۴۴۴
من توام یا تو منی؟
دنیای مجازی که با فضایی سه بعدی به انسانها امکان دهد تا با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و به «زندگی» بپردازند، پانزده سال پیش فقط تصوری جسورانه در رمان «اسنو کرش» نوشته نیل استیفنسن بود. اما این دنیای ماورایی یا «متاورس» اکنون به فضایی دستیافتنی تبدیل شده که «زندگی دوم» یکی از موفقترین نمونههای آن است.
بسیاری از شرکتهای بزرگ در دنیا مشغول خریدن فضا و امکانات در این سرزمین مجازی هستند. آدیداس، تویوتا، آی بی ام، جنرال موتورز و سان مایکروسیستمز از جمله این شرکتها هستند. دانشگاههای معتبر از جمله دانشگاه هاروارد و دانشگاه فنی دلفت کلاسهای مجازی خود را در «زندگی دوم» برپا کردهاند و هزاران سخنرانی و سمینار در این فضای مجازی انجام شده است. شرکت هتلسازی استاروود در این سرزمین، هتلهای مجازی میسازد و خبرگزاری رویترز چند ماهی است که دفتر خبری خود را در این سرزمین راهاندازی کرده و وقایع و اتفاقات «زندگی دوم» را پوشش میدهد. سوئد هم اولین کشوری است که اعلام کرده، قصد دارد در این دنیای مجازی اینترنتی سفارتخانه داشته باشد.
تمام این نسخهبرداریها و شبیهسازیها، رفته رفته مرز میان دنیای واقعی و مجازی را کمرنگ میکند و نشانه ظهور عصر تازهای در ارتباطات است؛ جایی که تصویرسازیهای گرافیکی و فایلهای کامپیوتری جایگزین فعالیتهای «واقعی» میشود.
«نه» به جنگ: از ویتنام تا ایران
گروههای سیاسی، اجتماعی و مذهبی با بر پا کردن تجمعها، باشگاهها و حتی عبادتگاههای خود، این فضای تازه را برای ترویج و تبلیغ نظرات خود برگزیدهاند. نمونه تازهای از این فعالیت سیاسی – اجتماعی، تظاهرات ضد جنگ با ایران بود؛ جایی که مخالفان جنگ با Avatarها یا شکل و شمایل مجازی خود حاضر شدند و تابلوهای اعتراض آمیز در دست گرفتند و فریاد زدند.
پلوت تریسر از SLLU* (گروه «اتحاد چپ» زندگی دوم) در گفتوگویی با «سکندلایف هرالد»، روزنامهای که درباره رویدادهای این فضای مجازی منتشر میشود، گفت: «من فکر میکنم مهم است که همه مردم علیه رئیسجمهور جنگطلب ایالات متحده متحد شوند. خیلی مهم است که آن عده از آمریکاییهایی که صلحطلب هستند و حسن نیت دارند به او بگویند که تصمیمش را عوض کند. همچنین مهم است که دوستداران حقیقی ایالات متحده به بوش بگویند که اشتباه میکند. کودکان ایرانی بیگناهند، درست مثل کودکان عراقی. به جنگ و به هر ماجراجویی امپریالیستی آمریکا در خاورمیانه، «نه» بگوییم.»
در میان تظاهرکنندگان، کسانی هم بودند که سابقه شرکت در تجمع ها و تظاهرات «واقعی» را داشتند. به عقیده این گروه، تظاهرات در دنیای مجازی هم می تواند کارکردی مثل تجمع در جهان واقعی داشته باشد. جان گیج از شرکت «سان مایکروسیستمز» که در این تجمع ضد جنگ شرکت داشت میوید: «سالها قبل من یکی از سازماندهندگان تجمعی بودم که ۴۰۰ هزار نفر را علیه جنگ ویتنام بسیج کرد و ریچارد نیکسون را به دردسر انداخت. قرار بود که در جنگ ویتنام از بمب اتم استفاده شود و ما نگذاشتیم. همان کار را باید اینجا هم تکرار کنیم.»
* Second Life Left Unity
این اکتشافاتت واقعاً جالبه. یعنی منو کشته
یعنی اینقدر مسلمه که به ایران حمله میشه؟
منم فکر کردم تظاهرات واقعی باشه! و میخواستم بگم پس چرا عکسی که گذاشتی…؟
چه جالب! تظاهرات مجازی…